ЕС съкращава радикално работни места в Еврокомисията

ЕС съкращава радикално работни места в Еврокомисията

Финансовите министри на ЕС орязаха драстично бюджета на служителите на Европейската комисия по предложение на финландското председателство на ЕС, съобщи EUobserver.

Председателството обяви в петък, че Брюксел не може да избегне процесите, които в момента протичат в много от страните членки на Съюза, които се опитват да засилят ефективността и да редуцират бюрокрацията.

Хелзинки поиска да бъдат съкратени 1 700 места на служители в Еврокомисията за следващите 7 години, което се равнява на 8.5 на сто от заетите или еквивалента на три департамента в ЕК.

Не може европейските институции да живеят свой собствен живот, коментира финландският министър-координатор за финансите Ула-Май Видерус.

Тя изтъкна, че независимо от съкращенията, ще бъдат гарантирани необходимите административни приспособления, свързани с разширяването на ЕС. Така бюджетът на ЕК ще нарасне с 3.4% в сравнение с този от 2006 г.

Европейската изпълнителна власт обаче е на мнение, че това ограничаване не отговаря на нейните задачи, които непрекъснато се увеличават в разширена Европа.

ЕК настоява за увеличение на бюджета с 5 на сто заради приемането на България и Румъния следващата година, като в същото време все още остава да се изпълнят задължения за създаване на нови постове за страните, приети при разширяването през 2004 г.

Еврокомисарят по бюджетните въпроси Далия Грибаускаите заяви, че не може да се сравняват националните администрации и европейските институции, при които има специфични правила като създаването на географски баланс.

Съгласно приетия от министрите план, твърдят от ЕК, европейската изпълнителна власт няма да може да рекрутира нито един служител през 2007 г. за 801 поста, първоначално предвидени за новите страни членки, тъй като в одобрения бюджет са заложени 56 млн. евро по-малко за заплати в сравнение с поисканите от Брюксел.

В съвместна декларация при приемането на първо четене на бюджета на ЕС за 2007 г. държавите членки настояват 200-те места, които ще освобождават всяка година служители, на които им предстои да се пенсионират, да не бъдат попълвани от 2008 до 2013 г., както и да бъдат икономисани 500 места до 2010 г., като се увеличи производителността. Общо това прави закриването на 1700 работни места при 21 000 в момента.

Еврокомисарят по бюджетните въпроси заяви още, че националните администрации обикновено гълтат 23%, а в някои страни до 28% от бюджета на страните си, което не може да се сравни с 5.5%, които получават всички европейски институции. Само за ЕК този процент е 3.4.

Новите страни членки изтъкнаха, че Брюксел използва разширяването като аргумент да получи повече пари, докато в същото време се забави във времето със запълване на бройките, предназначени за техни служители.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа