ЕС санкциионира Румъния със 700 млн. евро заради грешки с еврофондовете

Еуджен Теодорович

Румъния ще трябва да върне в бюджета на ЕС почти 700 милиона евро заради грешки при разпределянето на средствата, получени от еврофондовете. Румънският министър по европейските фондове Еуджен Теодорович, който представи резултатите от одита на представители на ЕК, посочи, че най-много нарушения са били открити при разпределянето на средствата за обществени поръчки.

Теодорович добави, че глоби са наложени по всички оперативни програми на ЕС в Румъния.

По данни на Европейската служба за борба с измамите, публикувани миналата година, Румъния е на едно от първите места в ЕС по измами при усвояването на отпусканите ѝ от Брюксел средства. През 2012 г. са били регистрирани 225 нарушения в тази сфера, след което ЕК съобщи на Букурещ, че замразява 10,4 милиарда евро от фондовете за развитие на регионите и транспортните мрежи заради данни за корупция при усвояването им.

За увеличаване на ефективността при управлението на еврофондовете в румънското правителство бе създадено отделно министерство. С това обаче ситуацията не се е подобрила.

Румънският вестник "Зиаре" пише, че чиновниците харчат стотици хиляди евро от отпуснатите средства за купуване на скъпи вина и козметика, както и за други луксозни стоки.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?