ЕС санкционира Китай за първи път от 1989-та, Пекин отговори с "черен списък", в който е и български евродепутат

Сградата на Европейския съвет в Брюксел

Европейският съюз наложи санкции в понеделник на четирима китайски служители, включително висш директор по сигурността, за нарушаване на човешките права на уйгурите в провинция Синцзян. Пекин отговори, като включи европейски представители в свой "черен списък" в рядка ескалация на дипломатическото напрежение, предаде Ройтерс в понеделник. В "черния списък" на Пекин са и петима евродепутати, сред които и представителят на българското ДПС Илхан Кючук.

Ройтерс отбелязва, че това са първите наказателни мерки от страна на ЕС срещу Китай от времето на оръжейното ембарго, последвало потушаването на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г.

Решението за санкциите бе взето днес от министрите на външните работи на държавите от съюза в Брюксел. Четири китайски физическа лица са наказани със замразяване на активите под юрисдикцията на ЕС и забрана за влизане на негова територия. Блокирани са активите и на едно юридическо лице.

Сред санкционираните са Чън Мингуо, оглавяващ Бюрото за обществена сигурност в Синцзян (самото бюро попада отделно в списъка), както и бившият управител на Синцзян Чжу Хайлун и двама представители на регионалния клон на Китайската комунистическа партия. Имената им вече са публикувани в Официалния вестник на ЕС.

ЕС заяви, цитиран от Ройтерс, че Чен е отговорен за "сериозни нарушения на правата на човека" като го обвинява в "произволно задържане и унизително отношение спрямо уйгури и хора от други мюсюлмански етнически малцинства, както и системни нарушения на тяхната свобода на вероизповедание и убеждения".

Китай отрича всякакви нарушения на правата на човека в Синцзян и казва, че неговите лагери осигуряват професионално обучение и са необходими за борба с екстремизма.

Макар и по-скоро символични, санкциите бележат значително втвърдяване в политиката на ЕС по отношение на Китай, който Брюксел отдавна смята за добър търговски партньор, но сега разглежда като систематичен нарушител на основните права и свободи, отбелязва Ройтерс.

Санкциите може да вкарат Европейския съюз в конфронтация с Китай, който миналата седмица предупреди съюза да "помисли два пъти", преди да предприеме такъв ход. "Ако някои настояват за конфронтация, ние няма да отстъпим", подчерта китайският постоянен представител в ЕС Чжан Мин.

Всички 27 правителства на ЕС се съгласиха с наказателните мерки, предава Ройтерс, но добавя, че въпреки това унгарският външен министър Петер Сийярто е нарекъл санкциите срещу Китай "вредни" и "безсмислени". Позицията на Будапеща отразява разделението в съюза по въпроса как да се справи с възхода на Китай и да защити своите бизнес интереси, отбелязва агенцията.

В понеделник Пекин веднага отговори на решението на ЕС, заявявайки, че е решил да наложи санкции на 10 лица от ЕС, включително петима европейски депутати членове на Комисията по външна политика и сигурност в Европейския парламент. Сред депутатите са българският представител Илхан Кючук от ДПС, германецът Райнхард Бютикофер, който председателства делегацията на Европейския парламент в Китай, Михаел Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман. Другите петима са нидерландският депутат Сьорд Вимер Сьордома, белгийският депутат Самюел Коголати, литовският депутат Давиле Шакалене, германският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

Подкомисията по човешките права към ЕП и Фондацията с нестопанска цел "Алианс на демокрациите", основана от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и берлинският институт "Меркатор" по изследване на Китай също са в черния списък.

"На посочените лица и членовете на семействата им се забранява да посещават в континентален Китай, Хонконг и Макао. Също така ще бъдат ограничени техните контакти с Китай и контактите на свързаните с тях компании и институции", се казва в изявление на китайското външно министерство.

Министерство на външните работи в Пекин призова ЕС да "поправи грешката си" и да не се намесва във вътрешните работи на Китай.

Европейският съюз въведе санкции днес и срещу лидера на военния съвет, управляващ Мианма, Мин Аун Хлайн и срещу десетима други представители на Мианма заради участието им в репресиите срещу демонстрантите, противопоставили се на военния преврат в Мианма, извършен на 1 февруари.

Външните министри от ЕС са се споразумели и за наказателни мерки и срещу няколко физически и юридически лица от Северна Корея, Русия, Либия, Южен Судан и Еритрея.

От Русия под санкции попадат двама чиновници отговорни за преследванията на сексуалните малцинства в Чечения - Аюб Катаев и Абузайд Висмурадов, съобщава руската редакция на Дойче веле.

Всички санкции се налагат в рамките на утвърдения през декември санкционен режим за нарушения на правата на човека в целия свят, известен като "европейския закон Магнитски". На лицата от списъка от днес ще бъде забранено влизането в ЕС, а евентуалните им активи на територията на съюза ще бъдат замразени. Замразяването се отнася и за юридическите лица, на които са наложени санкции.

Това е вторият европейски пакет от санкции за нарушаване правата на човека. Първият бе наложен в началото на март против четири високопоставени руски лица от силовите структури, съпричастни към ареста, преследването и осъждането на опозиционера Алексей Навални.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа