ЕС санкционира шест компании за строежа на Кримския мост

ЕС санкционира шест компании за строежа на Кримския мост

Европейският съюз наложи санкции на шест руски компании и организации, участващи в строежа на Кримския мост, съединил Русия с полуострова, защото съоръжението улеснява незаконната му анексия от Москва. Сред засегнатите е бизнесменът Аркадий Ротенберг. Решението за разширяване на списъка със санкциите, въведени от ЕС заради анексирането на Крим, бе публикувано във вторник.

С действията си тези компании са подкрепили затягането на руския контрол върху незаконно анексирания Крим, което на свой ред нарушава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, обяснява в комюнике Европейският съвет.

Авоарите на тези компании в ЕС ще бъдат замразени и те няма да могат да получават никакво финансиране от компании, регистрирани в ЕС, се уточнява в документа.

Имената на шестте засегнати компании и организации са посочени в официалното печатно издание на ЕС. Три от тях са под контрола на Аркадий Ротенберг, смятан за една от фигурите, които стоят зад дестабилизацията на Украйна, посочва Франс прес. Това са компаниите "Мостотрест", "Стройгазмонтаж" (която е сред най-големите подизпълнители на "Газпром") и дъщерната ѝ фирма "Стройгазмонтаж-Мост".

В списъка подадат институтът "Гипростроймост – Санкт Петербург", който е разработил проекта за шосейно-железопътния мост над Керченския пролив, корабостроителницата "Залив" и компанията "ВАД", подизпълнител на "Таврида".

Керченският мост, известен вече като Моста на Путин, е най-големият в Русия и я свързва с анексирания от нея полуостров. Движението по моста бе открито на 16 май и първи по него премина президентът Владимир Путин, който шофира лично камион "Камаз".

Два месеца и половина по-късно компаниите, участвали в проекта на стойност 230 млрд. рубли, се оказаха в списъка със санкциите на ЕС, които бяха въведени още през 2014 г.
Той обхваща 155 лица, сред които мнозина приближени до президента Владимир Путин, и 44 руски предприятия и организации. Авоарите им в ЕС са замразени, не им се издават и визи за пътувания в общността.

Всички активи на новите шест санкционирани компании, включително финансовите, които принадлежат или се управляват от тях, са замразени от 31 юли. Те няма да могат да получават финансиране от европейски компании – нито пряко, нито косвено. По-нататъшните им финансови операции ще бъдат ограничени. Освен това се забранява на фирми, регистрирани в ЕС, да работят със санкционираните компании.

САЩ наложиха санкции на руския бизнес, участващ в строителството на Кримския мост, още през 2016 г. Тогава американското министерство на финансите включи в своите списъци "Мостотрест", "СГМ-мост" и др.

Експертът от "Уралсиб" Алексей Девятов коментира пред "Ведовости", че в новия списък попадат компании, които работят основно в Русия, а това означава, че европейските санкции ще имат практически нулев ефект.

"Мисля, че тези компании ще се опитат да заобиколят санкциите. Мисля, че в значителна степен ще им се получи", добавя той.

Новите санкции на ЕС са "подривна политика, насочена срещу жителите на Крим", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

От информационния център на организацията "Кримски мост" съобщиха, че включването на "Стройгазмонтаж" в списъка със санкциите няма да повлияе по никакъв начин върху реализацията на проекта.

Представител на Ротенберег цитира следния негов коментар: "Нашата задача е да построим мост. Автомобилния вече направихме, по него пътуват хора. Сега момчетата строят железопътен. Всички ние се гордеем с нашата работа и ако на някого не му харесва, това не е наш проблем".

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?