ЕС създава агенция за отбрана

ЕС се съгласи да създаде на нова агенция по отбрана следващата година, която да подобри военната координация и да подсили отбранителната способност, предаде Би Би Си.

Плановете на група страни, предвождани от Франция и Германия, за по-тясно отбранително сътрудничество обаче все още са обект на разногласия.

Чрез създаването на агенцията ЕС се опитва да избегне ненужното дублиране на разходи за отбрана, като ще търси начини за по-ефективно използване на военните бюджети на отделните страни-членки, разработването на съвместни проекти за развитието на необходимите отбранителни способности и в този смисъл насърчаването на европейската военна индустрия.

За агенцията беше определен да отговаря Хавиер Солана, а ръководният ѝ орган ще включва военните министри на страните-членки.

Новият орган ще се нарича Агенция за въоръженията и проучванията и ще запълни важни празнини, като способност за бързо изпращане на войски за по-дълги периоди.

Някои от европейските военни амбиции предизвикаха тревога във Вашингтон, особено предложението на четири държави - Франция, Германия, Белгия и Люксембург - за създаване на нова щаб-квартира на ЕС за оперативно планиране.

САЩ виждат в тези планове заплаха за ролята на НАТО и някои от европейските съюзници са съгласни.

Предложението обаче беше приглушено, а френските представители продължават да твърдят, че то има за цел да допълни, а не да оспорва НАТО.

Въпреки това британският военен министър Джеф Хун смята, че то остава неприемливо.

Според него инициативата няма да е ефективна от военна гледна точка, а когато имаме оскъдни ресурси, не би трябвало да говорим за създаване на институции, от които не се нуждаем.

Още от Свят