ЕС създава Конвент за бъдещето си

Външните министри на страните членки на ЕС и на кандидатите за членство се събраха в белгийския град Женвал в неделя, за да обсъдят бъдещето на Съюза след разширяването.

В центъра на дебатите на15-те външни министри беше създаването на специален форум, наречен от тях Конвент, който ще включва представители на правителствата и парламентите на страните-членки. Към него ще е свързан форум на гражданските общества и всички заедно ще разработват варианти как да изглежда обединена Европа. Най-вероятно форумът ще действа в продължение на година. Той ще започне по време на испанското председателство - през първите 6 месеца на 2002 година.

Една от задачите на белгийското председателство беше да предложи начин за развитие на Дебата за бъдещето на Европа по време на срещата на върха в Лаекен, когато ще се вземе окончателно решение за структурата и правомощията на Конвенцията. Една от характеристиките на този дебат е, че в него трябва да бъдат включени и кандидатите за членство, тъй като те ще бъдат пряко засегнати от неговите резултати.

Сегашният премиер на Холандия Вим Кок ще бъде председател на конвенцията.

Всички в Евросъюза са на мнение, че в големия дебат за бъдещето на Европа трябва да бъдат асоциирани и сегашните страни-кандидатки. Все още обаче няма единодушие дали 12-те страни, между които е и България, трябва да участват в Конвента на равна основа или да бъдат консултирани по друг начин. Има идеи и за диференцииран подход към отделните страни-кандидатки в зависимост от хода на преговорите им за присъединяване.

В своето изказване на срещата българският външен министър Соломон Паси настоя страната ни да участва на равна основа в този размисъл. Ние искаме да бъдем обитатели на бъдещия общ Европейски дом, а не негови наематели, каза той. Нашата цел да завършим преговорите за присъединяване през 2004 г. изразява решимостта ни да участваме пълноценно в дебата за бъдещето не ЕС. Нашето убеждение е, че бъдещите членове трябва да участват в този дебат от самото начало.

България подкрепя създаването на широк и открит подготвителен форум - Конвент, в която страните членки и страните кандидатки трябва да бъдат равнопоставени, продължи г-н Паси. Той настоя пред своите колеги ЕС да направи сериозни инвестиции в изграждането на инфраструктурите на Балканите, което ще улесни връзката им с Европа и ще е допълнителна гаранция за сигурността на континента. Соломон Паси напомни, че по 470-километровата българско-румънска граница по Дунав има само един мост, че няма пряка железопътна връзка между Скопие и София, че България има само по два пропускателни пункта по южната си граница с Гърция и Турция, дълга общо 730 км. Българският външен министър изрази безпокойство от евентуални негативни сценарии в Македония и призова за спешна финансова и икономическа помощ за тази страна чрез международна донорска конференция.

Българският външен министър проведе и поредица от двустранни срещи със своите колеги от Литва, Дания, Турция, Гърция, Германия, Франция, Австрия и Белгия, съобщи говорителят на министерство на външните работи Елена Поптодорова. На всички срещи беше обсъждана кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, в контекста на конкуренцията ни с Беларус и в светлината на произвеждащите се там президентски избори в Беларус.
Още от Форум