ЕС създава независимо военно планиране

Лидерите на ЕС одобриха днес постигнатото от Германия, Франция и Великобритания споразумение за създаване на независимо европейско военно планиране, предаде ДПА. Целта на споразумението е да се увеличат възможностите на Евросъюза за военни операции независимо от НАТО.

За изпълнение на тази задача ще бъде създаден оперативен център, който да изготвя планове за управление на кризи, да дава оценки и при определени обстоятелства да планира и ръководи военни операции на Евросъюза извън рамките на НАТО.

Споразумението, подкрепено от всички настоящи и бъдещи членки на ЕС, слага край на продължилите месеци спорове между Берлин, Париж и Лондон за изграждането на независима европейска отбрана.

Великобритания подкрепи позицията на САЩ и настояваше Евросъюзът да не дублира структурите и възможностите на НАТО. Вчера обаче трите страни постигнаха компромис, който бе подкрепен и от Вашингтон въпреки първоначалните му предупреждения, че подобна структура ще отслаби Северноатлантическия съюз.

Страните-членки решиха да инвестират 62 милиарда евро в транспорт и научно-изследователски проекти

Ръководителите на страните от ЕС днес одобриха план за насърчаване на държавните и частните инвестиции в транспорта и в научно-изследователски проекти, които целят да съживят европейската икономика, предаде Ройтерс.

Планът предвижда отпускане на общо 62 млрд. долара за приоритетни проекти, които ще бъдат реализирани през следващите три години. Освен по линия на ЕС, проектите ще бъдат подпомогнати и от отделните правителства, Европейската инвестиционна банка и частни инвеститори.

Това е първата стъпка в областта на общата икономическа политика на ЕС, каза италианският премиер Силвио Берлускони, който председателства срещата на правителствените и държавни ръководители на страните от ЕС.

По БТА

Споделяне

Още от Свят