ЕС създава нова мисия за следене на оръжейното ембарго срещу Либия

Екатерина Захариева

Съветът на ЕС по външни работи реши да създаде нова мисия за наблюдение на спазването на оръжейното ембарго срещу Либия. Това съобщи в Брюксел вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

Тя изрази очакване решението за начало на мисията да бъде прието през март. Захариева посочи, че новата мисия ще наблюдава морското и въздушното пространство.

Мисията "София" приключва, добави вицепремиерът. Тя изрази надежда усилията на ЕС за спазването на ембаргото да не подействат като притегателна сила за мигрантите.

По нейните думи днес е много важен ден за сигурността на Европа. Днес беше моментът, в който трябваше да покажем, че можем не само с думи, но и с дела да подкрепяме изпълнението на взетите решения, добави вицепремиерът.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел поясни на пресконференция, че мандатът на мисията "София" изтича през март и няма да бъде подновен. Предвижда се дотогава да бъде поставено началото на новата мисия, която още няма име. По неговите думи ще има достатъчно време Швеция и Германия, които трябва да утвърдят участието си в мисията с парламентарна процедура, да извършат необходимите действия.

Борел уточни, че се предвижда новата мисия да не обхваща цялото либийско крайбрежие, както бе досега със "София", а само източния либийски бряг. По неговите думи това е районът, от който най-често се нарушава оръжейното ембарго. Върховният представител отбеляза, че незаконният внос на оръжие в Либия пречи на постигнатото споразумение за прекратяване на огъня в страната. Правим каквото можем, ясно е, че няма как да изпратим войници по границата между Египет и Либия, заяви Борел.

Днешното решение на външните министри отчита опасенията, че присъствието на военноморските кораби в Средиземно море привлича потоци от "бедстващи" мигранти, които очакват да бъдат "спасени" и откарани до европейския бряг. Ако тези опасения се потвърдят, корабите ще бъдат изтеглени, посочи Борел. Той уточни, че подобно решение ще се вземе отново от Съвета на ЕС и ще бъде съобразено с препоръките на командването на мисията.

Споделяне

Още от Европа