ЕС създават пост на еврокоординатор по тероризма

Министри на страни от Европейския съюз се споразумяха в петък да засилят размяната на разузнавателна информация във връзка със заплахата от радикални ислямисти, предадоха осведомителните агенции.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието са събраха на спешна среща в белгийската столица, посветена на засилването на сигурността в ЕС след атентатите в Мадрид от 11 март, които бяха най-сериозната терористична атака в Европа за последните 15 години.

Министрите подкрепиха идеята за създаване на длъжност координатор на съюза по въпросите на тероризма, който да помогне за отстраняването на пречки пред ЕС в борбата срещу тероризма, предаде Ройтерс.

Акцентирайки на практическото сътрудничество, министрите отклониха идеята на Белгия и Австрия за създаване на европейско ЦРУ. Те предпочетоха предложението на Франция и Германия да се образува съвет или "клирингова къща", чрез която държавите членки да обменят информация за тероризма, посочва Ройтерс.

Друг основен момент на срещата в Брюксел беше прилагането на процедурите за издаване на европейска заповед за арест и създаването на съвместни разследващи екипи. Тези мерки бяха договорени след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., но някои от страните в ЕС още не са ги задействали.

Министрите обсъдиха графика за усъвършенстване на базата данни на правораздавателните органи на ЕС, известна под името Шенгенска информационна система. Друга тема бе хармонизирането на правилата за сроковете, в които телефонните компании и доставчиците на интернет услуги трябва да пазят данните за своите потребители.

На отделна работна закуска вътрешните министри на Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция решиха в понеделник в Мадрид да се съберат шефовете на разузнаванията на тези страни.

Вътрешен документ на Европейския съюз, изготвен от върховния представител за външната политика и сигурността Хавиер Солана, отправя силни критики към страните членки във връзка с мерките им за противодействие на тероризма, пише уебсайтът EUObserver.com.

Докладът, с който се сдобила редакцията на френския в. Монд, изброява пропуските на някои държави от ЕС в борбата с тероризма - липса на координация между институциите на ЕС и правителството, слабо сътрудничество между разузнавателните служби, както и фактът, че страните предпочитат да действат двустранно, а не колективно.

Солана изтъква в документа, че борбата с тероризма е преди всичко отговорност на всяко от правителствата в съюза.

Решенията от срещата на вътрешните и правосъдните министри ще бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС в края на март.

Споделяне

Още от Свят