ЕС се готви да започне преговори за членство с Македония и Албания

Париж и Хага отслабиха възраженията си и е възможно решение тази седмица

ЕС се готви да започне преговори за членство с Македония и Албания

Очаква се Европейският съюз тази седмица да стигне до решение за започване на преговори за членство с Албания и Северна Македония, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позовава на проект за единодушно решение на 27-те държави членки на блока, който се очаква да бъде финализиран тази седмица.

Двете балкански държави се надяваха на това многократно през последните години, но страни като Франция и Нидерландия изразяваха скептицизъм по отношение на техния напредък относно демокрацията и борбата с корупцията, страхувайки се да не допускат нови членове ЕС във времена, когато сплотеността на блока вече беше поставена по въпроса заради Брекзит.

Но Париж и Хага отслабиха възраженията си през последните седмици и това даде тласък на този процес по присъединяване, въпреки че Европа се оказа през март епицентър на пандемията от коронавируса, тръгнал от Китай.

Гърция все още не беше взела решение по този въпрос преди изминалия уикенд, като се изисква единодушие сред всички членове на ЕС, но дипломатически източници заявиха пред Ройтерс, че Атина вече е дала одобрение, след като последният проект включва по-категоричен език по отношение на защита на националните малцинства в Албания.

Франция, която блокира започването на разговорите през октомври, даде сигнал, че е готова да ревизира позицията си.

Ако никоя държава членка не възрази, решението се очаква да бъде официално одобрено в средата на седмицата, добавят източниците на Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?