ЕС се готви за трудни решения срещу Турция

Брюксел не признава Лукашенко за президент и обмисля санкционен механизъм на името на Навални

Жозеп Борел, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще трябва да вземе "трудни решения" срещу Турция и търси единодушие на членовете си, за да наложи икономически санкции на Анкара, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Отношенията ни с Турция са на кръстопът и дойде часът нашите ръководители да вземат трудни решения" на срещата си на 24 и 25 септември", каза Борел по време на дебати в Европейския парламент.

"Все още обаче няма съгласие за санкции", каза той. 

За налагане на санкции срещу трета държава се изисква единодушие на 27-те членки на ЕС.

Службите на Борел са разработили много широка гама икономически санкции, за да ударят режима на президента Ердоган и тя бе одобрена от външните министри на ЕС в края на август в Берлин.

През август Борел заяви, че ЕС ще ускори разработването на санкции срещу Турция заради незаконната сондажна дейност в Източното Средиземноморие и че ще подготви допълнителни мерки срещу Турция, в случай че не бъде постигнат напредък в спора до 24 септември.

Европейският съюз не признава изпадналия в затруднения лидер Александър Лукашенко в качеството на легитимен президент на Беларус, заяви дипломат №1 на Брюксел.

ЕС не признава Лукашенко 

Освен това Жозеп Борел каза, че ЕС не признава изборите в Беларус, проведени на 9 август. 

"Ситуацията е ясна за нас. Считаме изборите на 9 август за измамни", каза Борел пред парламента.

"Не признаваме Лукашенко за легитимен президент на Беларус."

ЕС вече заяви, че не признава повторното избиране на Лукашенко за легитимно и е в процес на подготовка на санкции срещу лицата, отговорни за фалшифицирането на вота и репресиите срещу протестите.

Борел каза, че са задържани над 7500 мирни протестиращи и са документирани 500 случая на изтезания.

Дипломати обаче твърдят, че санкциите на ЕС срещу Беларус са блокирани от Кипър, който изисква първо мерки срещу Турция по спора за сондирането за природен газ в Източното Средиземноморие.

Борел заяви, че е заложено доверието в ЕС и призова държавите-членки да приемат санкциите - за които е необходимо единодушно гласуване - преди срещата им на върха в Брюксел в края на следващата седмица.

Санкционен режим на името на Навални 

ЕС трябва да утвърди глобален санкционен режим за нарушения на правата на човека и да го нарече на името на Алексей Навални, по аналогия със "закона Магнитски" в САЩ, каза Борел. 

Той заяви също, че случилото се с Навални ще има последствия за отношенията с Русия.

Това ще бъде тема за обсъждане на срещата на външните министри в Брюксел на 21 септември, напомни той. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа