ЕС се надява другата седмица да започне операцията си срещу трафикантите на мигранти

ЕС се надява другата седмица да започне операцията си срещу трафикантите на мигранти

Неназован високопоставен европейски представител заяви, че ЕС напредва с плановете за преследване на трафикантите на незаконни мигранти и за разрушаване на техните плавателни съдове, предаде Асошиейтед прес.

ЕС води консултации със Съвета за сигурност на ООН, за да осигури приемането на резолюция, която да позволи по-агресивни действия срещу трафикантите, прехвърлящи през Средиземно море хиляди мигранти от африканските към европейските брегове.

Официалният представител на ЕС посочи, че европейските външни министри се надяват резолюцията на Съвета за сигурност да бъде приета до тяхното заседание в понеделник, за да може да прибягнат до използването на сила срещу трафикантите. Той добави, че Великобритания, Франция, Полша и Испания вероятно ще предоставят кораби и самолети за операцията срещу каналджиите, Словения е изразила също интерес да участва.

Същевременно днес Великобритания потвърди, че няма да участва в никакъв европейски план за разпределяне на бежанците на квотен принцип, предаде Ройтерс. В изявление на новоизбраното британско консервативно правителство се посочва, че то ще използва правото си да не прилага евентуално решение на ЕС по този въпрос.

Няма да участваме в каквото и да е законодателство, налагащо задължителна система за разпределяне или за преместване на мигрантите, се посочва в изявлението на британското вътрешно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа