ЕС се нуждае от няколко милиарда евро за укрепването на границите

ЕС се нуждае от няколко милиарда евро за укрепването на границите

Гражданите на ЕС определят като първостепенна задача опазването на границите, а за това са необходими няколко милиарда евро в следващите години. Това съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща, организирана от Центъра за европейски политически науки в Брюксел и посветена на бъдещия бюджет на ЕС.

Той отчете, че ЕС е предоставил закрила на три пъти повече бежанци, отколкото САЩ, Австралия и Япония общо. До изборите за Европейски парламент догодина трябва да отбележим постижения в укрепването на границите и на системата за убежище, да възстановим Шенген, да придвижим Западните Балкани по-близо до ЕС, посочи Юнкер.

Председателят увери, че ЕК ще работи "под пълна пара" до края на мандата идното лято.

 

Юнкер отбеляза, че е въпрос на избор дали европейската гранична служба да остане, каквато е сега, или да придобие 100 хиляди служители. По неговите думи досегашният мащаб на службата изисква бюджет от осем милиарда евро за следващите седем години. Въвеждането на подобрения в способностите на службата би струвало 20-25 милиарда евро, а разгръщането ѝ до стохилядна армия от граничари би изисквало осигуряването на 150 милиарда евро до 2027 година.

Необходимо е държавите в ЕС да променят мисленето си за общностния бюджет. Логиката трябва да се обърне и да определим първо целите, а после бюджета, коментира Юнкер. Той отбеляза, че освен всичко друго, следващият бюджет на ЕС трябва да запълни недостига, разкрит с напускането на Великобритания. По неговите думи е честно да се каже, че това налага някои страни от ЕС занапред да внасят повече в бюджета.

Споделяне

Още от Европа