ЕС се подготвя за глобално управление на кризи

ЕС е в процес на реорганизация на цивилните и военните си структури, за да може да управлява глобално кризите, заяви в сряда вечерта председателят на Военния комитет на ЕС, френският генерал Анри Бантежа, предаде АФП, цитирани от БТА.

Целта на реформата е да повиши способността на ЕС да се справя с глобални кризи. Европейските правителства ще бъдат запознати с новата стратегия по време на срещата на високо равнище през март в Брюксел.

По думите на Бантежа ЕС е извлякъл поука от операции на Балканите, в Африка и Азия. Съюзът е разбрал, че нивото на сътрудничеството и общите усилия на военни и цивилни, международни и национални, правителствени и неправителствени организации е решаващо за постигане на търсената политическа цел.

"За да бъдем по-ефикасни, ще създадем истинска цивилна командна верига в Брюксел", каза френският генерал. Според него тя ще бъде по модел на военното командване и в нея ще има командващ на цивилните операции, Той ще заема този пост за мандат от няколко години.

Генерал Бантежа е начело на Военния комитет на ЕС от ноември миналата година. Комитетът обединява началниците на генералните щабове на 27-те държави членки на ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?