ЕС се зарече да е единен за Косово

ЕС се зарече да е единен за Косово

Министрите от Европейския съюз заявиха, че ще бъдат единни за бъдещето на Косово, ако сърбите и етническите албанци не успеят да стигнат до компромисно решение.

На среща в Португалия този уикенд те казаха, че различията между страните членки на ЕС остават, но едно разцепление би подкопало позициите на ЕС, предаде ББС.

В момента ЕС е притиснат между Русия, която се противопоставя на плана на ООН за независимост на Косово от Сърбия, и САЩ, които подкрепят този план.

Португалският външен министър Луиш Амаду, който председателства срещата на 27-те, призна, че няма гаранции за това как всяка страна членка ще реагира, ако преговорите се провалят. Той обаче предупреди, че липсата на единство би била сериозен риск.

"Не мога да си представя, че на края на процеса (на преговорите), ще има силна позиция на Русия, силна позиция на САЩ и европейска позиция, която не съществува", каза той на пресконференция. Единството по въпроса за Косово е ключово за авторитета на европейците във външнополитически план, допълни той.

Представителят на ЕС по въпросите на външната политика Хавиер Солана заяви, че статутът на Косово е европейски въпрос и ЕС трябва да бъде единен. 

Днес ЕС може да изглежда по-единен, но остават сериозни различия между онези, според които независимостта е единствената опция за Косово и страните, които смятат, че такова решение ще разпали отново етническите конфликти на Балканите, отбелязва кореспондентът на ББС в Брюксел.             

По време на срещата външните министри на Швеция и Чехия Карл Билд и Карел Шварценберг предупредиха Косово да не провъзгласява едностранно независимост и да съгласуват с ЕС всяка своя стъпка.

Представителят на ЕС в тройката посредници Волфганг Ишингер каза, че планът на пратеника на ООН Марти Ахтисаари за международно наблюдавана независимост на Косово е останал на масата.

“Трудностите са големи, шансовете са крехки – но те все още са тук”, каза той.

Косово, което понастоящем е част от Сърбия, е под администрацията на ООН от 1999 г.

Съветът за сигурност на ООН не успа да стигне до консенсус за бъдещето на провинцията, тъй като Русия, която има право на вето, заплаши да блокира плана на Ахтисаари.

Няколко страни от ЕС обещаха да признаят независимостта на Косово, ако преговорите се провалят, но други са категорично против това.

Италия предложи ЕС да предостави на Сърбия статут на страна кандидатка за членство и по този начин да помогне за намирането на компромис, но няколко страни настояха, че Белград първо трябва да предаде издирваните от Хагския трибунал лица.

"Сътрудничеството с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия е основно, след това може да се върви към статут на страна кандидатка", заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Десети декември е датата, когато би трябвало да приключат преговорите, смятани за последен шанс за намиране на решение за статута на Косово.

Споделяне

Още от Европа