ЕС се затруднява да се противопостави на американските санкции срещу Иран

Федерика Могерини

Брюксел не може да намери страна от Европейския съюз, която да се съгласи да приеме юридическия адрес на дружеството със специална цел (Special Purpose Vehicle - SPV), чрез което да се обработват плащанията по вноса и износа в търговията с Иран преди влизането в сила на американските санкции на 4 ноември. Това съобщава в понеделник в. "Файненшъл таймс".

Според изданието, което се позовава на дипломатически източник, членките на ЕС се опасяват, че Вашингтон може да ги накаже политически или дори да въведе допълнителни санкции.

Никое европейско правителство не иска да застава на пътя на САЩ като приеме дружеството със специална цел, допълва друг източник на "Файненшъл таймс".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо определи по-рано плановете за създаване на такъв механизъм "една от най-контрапродуктивните мерки, които можете да си представите" за мира и сигурността.

Санкциите са част от икономическия натиск, който САЩ оказват върху Техеран, след като президентът Доналд Тръмп изтегли страната си от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година.

Европейските държави, начело с Франция, Германия и Великобритания, искат да продължат търговията с Иран, противопоставяйки се на Вашингтон.

Европейският топ дипломат Федерика Могерини заяви по-рано, че дружеството със специална цел ще бъде учредено "преди ноември", макар да не бе определен официален срок и да не бяха представени подробности за дейността му, припомня изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа