ЕС ще даде над 50 милиона евро за нов музей на европейската история

Европейският съюз ще похарчи над 50 млн. евро за откриване на музей на европейската история в Брюксел, предаде ДПА, като се позова на служители.

 

Къщата на европейската история ще предоставя исторически поглед върху мрачните епохи в миналото на континента, в това число Холокоста и разделянето му от Желязната завеса, както и на по-късните усилия за обединяване на континента чрез европейската интеграция.

 

Бившият германски председател на европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг, който отговаря за проекта, защити идеята за създаването му във време на икономии и ожесточени политически спорове за размера за бюджета на ЕС.

 

"Винаги е било трудно да се финансира културата и в сравнение с някои национални музеи, този не струва толкова много", каза той на пресконференция.

 

ЕП вече си навлече критики, особено от британските вестници, за решението си да похарчи 21 млн. евро за Парламентариума - център за посетители с площ 5400 кв. м, открит през октомври.

 

Къщата на европейската история ще се помещава в бивше училище от 30-те години на миналия век, което се намира в парк в т.нар. европейски квартал на Брюксел. Музеят ще е с изложбена площ от 5000 кв. м и ще бъде открит през 2014 г.

 

Очаква се музеят да струва 56,1 млн. евро, като парите ще дойдат от бюджетите на ЕП, ЕК и Европейския съвет.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?