ЕС ще даде знак, че не иска "Брекзит"

Борисов с уклончива подкрепа за Камерън, Туск – с резерви

Снимка: БГНЕС

Партньорите на Дейвид Камерън от ЕС ще съгласуват действията си, така че британският премиер да покаже на британските гласоподаватели, че е осигурил победа на преговорите за реформиране на съюза, предаде в четвъртък Ройтерс, като се позовава на запознат висш представител.

Има известна организация, за да се гарантира, че нещата тази вечер работят в полза на Дейвид Камерън, за да изглежда така, сякаш той печели, понеже никой не иска "Брекзит" (излизане на Великобритания от ЕС), добавил източникът на Ройтерс.

Реформите, за които настоява британският премиер във връзка с референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, е сред основните теми на започващия в Брюксел последен за тази година Европейски съвет. Тази вечер Камерън и останалите лидери от ЕС ще обсъдят най-спорните теми на работна вечеря.

Сериозни дебати започнаха, след като Камерън представи исканията си към ЕС по четири важни теми. Една от най-спорните е свързана с имиграцията във Великобритания на европейски граждани - Лондон иска да има право да ги лишава от социални помощи през първите четири години от престоя им в Обединеното кралство.

По темата коментар пред журналисти в Брюксел направи и българският министър-председател Бойко Борисов. Той не посочи директно каква ще е позицията на България, но думите му по-скоро могат да се тълкуват като уклончива подкрепа за най-спорното искане на Камерън.

"Това, че Европа е направила така, че хората десетилетия наред да си плащат данъците и осигуровките, и впоследствие да имат добро бъдеще в пенсионна възраст или при безработица, не означава, че притокът на хора, които искат да живеят по-добре, трябва да продължи до безкрайност. Всеки народ е длъжен да подреди страната си така, че да си живее добре на своя територия. Не може това, което те са си изградили години наред, да бъде ползвано от всеки, който прецени", каза Борисов.

Само преди няколко дни британският премиер Дейвид Камерън бе на посещение в България, като част от кампанията си в търсене на подкрепа на своите искания, която бе съсредоточена основно в страните от Източна Европа. Именно те засега се противопоставят най-категорично на искането за ограничаване на социалните придобивки.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза от своя страна, че някои от реформите, за които настоява британският премиер, изглеждат неприемливи.

"Консултациите в навечерието на европейската среща на върха днес и утре показаха добра воля у всички заинтересовани страни, но това не променя факта, че някои британски предложения изглеждат неприемливи", заяви пред журналисти Туск.

"Ако премиерът Камерън убеди тази вечер ръководителите, че можем да работим заедно за намиране на решения по четирите главни теми, ние ще имаме реален шанс да постигнем споразумение през февруари", каза Туск при пристигането си за заседанието на Европейския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?