ЕС ще има координатор за борба с ебола

ЕС се ангажира да увеличи усилията си в борбата с ебола в засегнатите от епидемията африкански страни и да отдели най-малко 500 милиона евро в помощ на Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Това стана ясно след срещата на европейските външни министри в Люксембург.

До момента обещаната помощ е в размер около 480 милиона евро, от които 180 милиона се отпускат от Европейската комисия, а 300 милиона - от страните членки.

Болестта вече взе над 4500 жертви.

До края на седмицата ЕС ще назначи европейски координатор за борбата с ебола, обяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

ЕС ще създаде медицински групи за бързо реагиране, съставени от доброволци, които ще стоят в резерв с цел бързо разгръщане в зони на разпространение на епидемията от ебола.

Външните министри на ЕС обещаха да гарантират адекватно лечение за международните хуманитарни работници, за да получат нужните медицински грижи на място или да получат медицинска евакуация в специализирани търговски самолети или военни или граждански самолети, осигурени от страните членки.

Тези евакуации може да се финансират от Европейската комисия и съгласувани от Координационния център на спешните реакции в Брюксел. Комисията вече има сключен договор със специализирана американска компания за спешни медицински евакуации, но това са само три евакуации седмично, отбеляза европейски източник.

Споделяне

Още от Европа