ЕС ще иска обяснения от САЩ за тайното следене на комуникациите

Висши служители от Европейския съюз ще повдигнат пред колегите си от САЩ въпроса за тайните американски програми за наблюдение по време на трансатлантическа министерска среща в Дъблин в четвъртък. Германският канцлер Ангела Меркел също ще постави темата при разговорите си с американския президент Барак Обама, който ще посети Берлин следващата седмица, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Европейската комисия заяви в понеделник, че е разтревожена от въздействието на подобни програми върху опазването на личния живот на гражданите на ЕС. Тя каза, че еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг е разговаряла през април с американските си колеги по проблемите на опазването на данните за личния живот.

"Този случай показва, че правната рамка за защита на личните данни не е лукс или ограничение, а основно право", заяви Рединг в реакция по случая.

ЕС и САЩ отдавна обсъждат защитата на личните данни като част от преговорите по съдебното и полицейското сътрудничество.

Германското вътрешно министерство казва, че поддържа връзка с американските власти, за да изясни подробности по разкритите програми на САЩ за наблюдение и да установи дали има нарушаване на правата на германски граждани.

Обама трябва да пристигне на 18 юни в Берлин и пресслужбата на Меркел заяви, че въпросът за американските програми за следене на комуникациите ще бъде повдигнат от германската
канцлерка в разговорите с американския президент. Германците по традиция са доста чувствителни към темата за неприкосновеността на личния живот.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?