ЕС ще издава визи по-бързо, но след по-задълбочени проверки

ЕК предлага промени в европейската визова политика

ЕС ще издава визи по-бързо, но след по-задълбочени проверки

Европейската комисия предложи промени във визовата политика на ЕС. Предвижда се занапред визите да бъдат издавани по-бързо, но при по-задълбочени проверки, предаде БТА от Брюксел в сряда.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отбеляза, че за година средно ЕС издава по 15 милиона визи. В повечето случаи чужденците, на които е издадено разрешение за влизане в ЕС, са използвали визите добросъвестно. За тях се предвижда възможност занапред да получават многократни визи с валидност от една до пет години.

С промени във визовата система на ЕС ще стане възможна задълбочена проверка на кандидатите за виза. Онези, които по-рано са получили разрешение за пребиваване в ЕС, но са злоупотребили, вече ще бъдат възпрепятствани да пътуват до Европа.

Ще бъде въведен двойно по-дълъг срок за подаването на молбите за виза - до шест месеца преди пътуването до ЕС, а проверките ще отнемат до десет дни. На външните граници на ЕС също ще се приемат молби за седмични визи, валидни само за държавата, от която са били издадени.

ЕК отбелязва, че пътуванията на чужденци до ЕС имат ключова роля за европейската икономика, като осигуряват десет процента от брутния вътрешен продукт в Общността.

 

Комисията предлага цената за издаване на виза да бъде увеличена от 60 на 80 евро.

Комисията предлага по-строги условия за обработването на заявленията за визи, когато дадена страна извън ЕС не сътрудничи достатъчно за обратното приемане на незаконни мигранти.

 

До края на годината ЕК ще започне проучване за възможността за въвеждане на електронни визи.

 

За пътуване до ЕС днес от виза се нуждаят гражданите на 105 държави.

Комисията отбелязва, че обстановката с мигрантите остава нестабилна и ще бъдат необходими допълнителни усилия, включително повече пари, за да се преодолеят предизвикателствата. Миналата година са били регистрирани 205 000 незаконни преминавания на границите на ЕС (с 28 на сто по-малко от 2014 г.). Натискът върху националните системи за управление на миграцията, макар и отслабващ, остава значителен с 685 000 заявления за убежище, подадени през миналата година, показват данните.

Над 285 000 мигранти са спасени при операции на ЕС в Средиземно море от февруари 2016 г. насам, а миналата година над 2000 мигранти са спасени в пустинята, след като са били изоставени от трафиканти. Комисията отбелязва, че миграционният натиск през Турция е намалял с 97 на сто.

Европейската гранична служба е изпратила 1350 граничари по всички миграционни пътища. Необходими са още служители и оборудване в подкрепа на извършваните дейности, отбелязва ЕК. От миналата есен Европейската гранична служба е подпомогнала 135 операции по връщане на около 4000 мигранти.

Близо 34 000 души (над 96 на сто) от всички регистрирани допустими кандидати за убежище в ЕС са били разселени. Подготвя се прехвърлянето на останалата част от заявителите (149 в Гърция, 933 в Италия), се посочва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?