ЕС ще изпрати мисия от 300 жандармеристи в Хаити, но без българско участие

ЕС ще изпрати мисия от 300 жандармеристи в Хаити, но без българско участие
Европейските външни министри решиха в понеделник да изпратят полицейска мисия от 300 жандармеристи в Хаити, която да помага при разпределянето на помощите за пострадалото от разрушителното земетресение население. Франция и Италия поеха ангажимент да изпратят по 100 жандармеристи, Португалия – 50, а Испания – 40.

"В Хаити ще бъдат изпратени жандармерийски сили на ЕС, те са повече от необходими и това бе решено с консенсус. Всяка държава, която може да допринесе за тях, ще допринесе, но България не разглежда тази възможност на този етап", заяви зам.-външният министър Константин Димитров, който участва в заседанието на Съвета по общи въпроси и външни отношения на ЕС в Брюксел.

Очаква се мисията на ЕС да бъде подготвена до няколко дни, а на място в Хаити ще действа под ръководството на ООН. Скромното участие на ЕС контрастира силно на американските планове да изпратят 20 000 военнослужещи в тежко пострадалата страна до края на седмицата, коментира ЕUobserver.

На срещата в понеделник френският министър по европейските въпроси Пиер Лелуш коментира , че ЕС свири втора цигулка след САЩ по отношение на кризата в Хаити.

Върховният представител за външната политика в ЕК Катрин Аштън заяви, че представители на ООН са я помолили за европейски специалисти, които да помогнат за специфични полицейски проблеми, а не да осигурят общата сигурност в сринатата държавата. "ООН търсят хора с опит за специфични дейности", заяви Аштън.

Очаква се жертвите от катастрофалното земетресение в Хаити да достигнат 150 000. Близо 200 000 са ранени, а около 1.5 млн. души са останалите без домове.

До този момент България участва в международните хуманитарни усилия в Хаити с медицински екип от петима души. Преди това страната изпрати палатки, одеала и спални комплекти от резерва на армията

"Готови сме да разширим нашия принос по отношение на Хаити. На този етап изпратихме в рамките на френската медицинска мисия малък, но добре подготвен екип от лекари и медицински сестри. Отворени сме за допълнителен принос при положение, че обстоятелствата ни позволяват", заяви Димитров, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Европа