ЕС ще криминализира кражбата на интелектуална собственост

Европейският парламент е пред историческо гласуване на първия по рода си общоевропейски закон, криминализиращ кражбата на интелектуална собственост, съобщи във вторник електронното издание EUobserver.

Критиците на проекта твърдят, че той е лошо написан и ще засегне милиони млади европейци, включително децата на самите евродепутати. Законопроектът трябва да бъде гласуван по време на априлската сесия на асамблеята в Страсбург, която започва на 25 април.

Засега голяма част от евродепутатите се изказват благосклонно към доклада, внесен от италианския представител в парламента Никола Цингарети, коментира EUobserver. Той предлага дори и затвор, за да се улесни прилагането на правата за интелектуална собственост в 27-членния блок.

Според Европейската комисия пиратството с различните видове продукти - от автомобили през козметика до DVD-та - е свързано с организираната престъпност. Новите планове на Брюксел обаче срещат много големи критики в Европарламента и извън него.

Испанският евродепутат от групата на зелените Давид Хамерстайн го определя като “много неприемлив” и заявява, че той би стартирал своеобразен “лов на вещици” сред младите европейци, които теглят музика и филми от Интернет.

В отворено писмо до Европейския парламент, Европейската организация на потребителите съобщава, че подобен закон би накърнило гражданските права на живеещите в рамките на ЕС.

Споделяне

Още от Европа