ЕС ще наеме лобисти срещу руската дезинформация

ЕС ще наеме лобисти срещу руската дезинформация

Европейският съюз (ЕС) обмисля да наеме лобисти, които да противодействат на провежданата според него от Русия дезинформация, и да даде повече пари на Грузия и Модлова в реакция на кризата в Украйна, пише ИЮ обзървър.

 

Двете идеи са представени във вътрешни документи, които ще бъдат обсъдени от министрите на външните работи на страните членки на съюза на обяд днес в Брюксел.

 

Те са били лансирани, след като Украйна се отказа миналата година, под натиска на Русия, от подписването на споразумение за асоцииране с ЕС.

 

Решението на бившата съветска република постави под въпрос жизнеспособността на политиката на Европейския съюз към региона, т. нар. Източно партньорство.

 

Единият документ, който разглежда перспективите пред програмата след срещата на върха между ЕС и страните от Източно партньорство в края на ноември във Вилнюс, призовава за подписване до август на споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова, които бяха парафирани на форума в литовската столица.

 

Инициативата, предложена от Швеция и подкрепена от 12 други страни членки, сред които Германия, Великобритания и Полша, предлага възнаграждаване с повече средства на онези бивши съветски републики, включени в програмата, които водят проевропейска политика. Документът освен това съдържа планове за пиар кампания в отговор на предполагаемата дезинформация от страна на Русия".

 

Той изключва за момента варианта за налагане на санкции на Украйна, но предлага тази опция да остане на масата, като ЕС приспособява политиката си към Киев в зависимост от развитието на обстановката.

 

Вторият документ, който е бил подготвен от Полша, се отнася за отпускането на средствата на страните от Източното партньорство по време на сегашната бюджетна рамка 2014-2020 г. Той призовава за предоставяне на относително повече пари на Грузия и Молдова.

 

Отпусканите от ЕС средства за репресивните държави трябва да отиват за гражданството общество, студентите и малцинствените групи, призовава документът. Авторът Полша не очаква добри новини от Украйна преди президентските избори догодина.

 

Нито един от двата документа не споменава за възможно приемането на страни от Източното партньорство за членове на ЕС.

 

Европейската външнополитическа служба отказа да включи въпроса за евентуалното налагане на санкции на Украйна в официалния дневен ред на днешната среща на министрите на външните работи на 28-те, посочва изданието, цитирано от БТА.

 

Според неназован европейски дипломат обаче въпросът за санкциите и разширяването на ЕС ще бъде обсъден неформално на заседанието.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?