ЕС ще наложи нови санкции срещу Русия, ако мирният план за Украйна пропадне

Бойко Борисов: Постигнатото споразумение е крехко

ЕС ще наложи нови санкции срещу Русия, ако мирният план за Украйна пропадне

Европейският съюз може да наложи допълнителни санкции срещу Русия, ако постигнатото споразумение за прекратяване на огъня в Украйна не бъде напълно прилагано, предаде Ройтерс.

Лидерите от ЕС са поискали Европейската комисия да подготви по-нататъшни санкции, в случай че примирието не се спазва, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

ЕС вече наложи санкции на Русия и проруските сепаратисти в Крим и Източна Украйна, включително визови забрани и замразяване на авоари, както и ограничения за достъп до европейските капиталови пазари, оръжия и технологии.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че Европейският съюз е готов да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия, ако постигнатото в Минск мирно споразумение за Украйна не се спазва.

На пресконференция в Брюксел Туск каза, че на срещата на върха на ЕС не са били обсъждани нови санкции срещу Русия, но и че не е било взето решение за отлагане на разширяването на списъка със санкционираните лица.

Лидерите на страните от "нормандската четворка" ще обсъдят следващата седмица по телефона началото на изпълнението на договореностите за прекратяване на огъня в Украйна, каза френският президент Франсоа Оланд.

"Ние предвиждаме редица действия за контрол на изпълнението на договореностите от Минск. По-конкретно, при положение че примирието влезе в сила в полунощ в неделя, в бъдеще през следващата седмица трябва да се проведе обсъждане по телефона във формат „нормандска четворка“ за изпълнение на условията за прекратяване на огъня. Това ще ни позволи заедно да определим дали се изпълняват договореностите", каза Оланд.

Той заяви, че „ако е необходимо, в последващата седмица ще се проведе лична среща между лидерите на страните от "нормандската четворка".

"При това определена роля ще играят и институциите на Европейския съюз", каза още Оланд.

Според него, ако договореното прекратяване на огъня не бъде спазвано, на дневен ред ще дойде налагането на още санкции на Русия.

Ако постигнатото примирие се спазва, то санкциите ще бъдат премахнати постепенно, посочи Оланд.

Всички отчетохме и оценихме огромния труд, който положиха германският канцлер Меркел, френският президент Франсоа Оланд и външният министър на Европейския съюз Федерика Могерини в преговорите за споразумението в Минск, каза премиерът Бойко Борисов по време на участието си в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Министър-председателят отбеляза, че подписаното споразумение е крехко и трудно постигнато, като в същото време ще влезе в сила от неделя, а в следващите дни военните действия може да продължат и да има нови жертви.

"Всички сме умерени оптимисти.  Зависи много от президента на Русия Владимир Путин, от ангажимента, който е поел. Познавайки лидерите, истински се надявам, че ще си удържат на думата. Защото, ако този крехък, взаимно уважаващ се мир рухне, няма да има кой да преговаря повече. Всички влагат надежда, че ще се намери мирен изход", отбеляза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа