След като реши да ги отложи

ЕС ще обсъжда отново санкциите срещу Русия

ЕС ще обсъжда отново санкциите срещу Русия

Страните членки на Европейския съюз ще обсъдят и в сряда прилагането на новите санкции срещу Русия заради действията ѝ в Украйна.

Късно вечерта в понеделник страните от Европейския съюз приеха новите санкции срещу Русия, но обявиха, че ще изчакат няколко дни с прилагането им, за да видят как действа примирието между властите и проруските сепаратисти в Украйна.

"В зависимост от ситуацията на място ЕС остава в готовност да преразгледа приетите санкции в цялост или частично", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Санкциите целят да насърчат "промяна в действията на Русия за дестабилизиране на Източна Украйна".

Говорителката на европейската служба за външно действие Мая Кочиянчич коментира във вторник, че засега примирието изглежда се спазва, макар и с отделни инциденти. Украинският посланик в ЕС Костянтин Елисеев обаче призова европейците да приложат бързо санкциите, отбелязва Ройтерс.

Дипломати са коментирали пред "Ройтерс" обаче, че държави от ЕС, които са се обявили за забавяне на санкциите, използват този повод да спрат нови санкции срещу Русия и да избегнат ответни мерки от Москва.

"Ройтерс" припомня, че това разделение не е ново и традиционно Полша и трите балтийски републики са привърженици на твърдата линия спрямо Москва, докато Унгария и Словакия публично са се обявявали против. Този път според дипломат от ЕС, цитиран от агенцията, във втората група са били още Австрия, Финландия, Швеция, Кипър.

Германия обаче е също за твърди действия - канцлерът Ангела Меркел е заявила в понеделник на закрита среща с депутати от нейната партия, че санкции трябва да има независимо от примирието, защото Москва непрекъснато нарушава дадените обещания и продължава да държи свои войски в Украйна.

В същото време Москва лобира за отлагане на санкциите. Руският посланик в ЕС е разговаря с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Според Ройтерс посланикът е призовал ЕС да се увери, че примирието в Украйна се спазва.

Един от проблемите пред решението за санкците на базата на оценката за примирието обаче е, че ЕС няма механизъм за проверка на място, твърди Ройтерс. В такъв случай всяко правителство трябва да направи собствена оценка.

ЕС винаги е твърдял, че санкциите ще бъдат отменени, акоРусия престане да дестабилизира Украйна.

Според западен дипломат, цитиран от Асошиейтед прес, се очаква санкциите на Европейския съюз да бъдат координирани с нов кръг санкции срещу Руската федерация от страна на Съединените щати.

Американските наказателни мерки са готови, но правителството на президента Барак Обама иска да изчака, за да действа координирано с ЕС, за да действат в единен фронт срещу Русия и да увеличат до максимум ефекта от санкциите.

Очаква се новият кръг западни санкции да направи още по-тежки ограниченията над руския енергиен и оръжеен сектор, посочва Асошиейтед прес. Наказателните мерки вероятно ще
включват още затягане на забраната за взимане на международни кредити за срок от над 90 дни до 30 дни.

Очаква се и още физически лица, включително представители на руското правителство и приближени на президента Владимир Путин, да бъдат добавени в черния списък със замразени активи и забрана за влизане на територията на ЕС и САЩ, допълни цитираният от АП дипломат, който пожелал да запази анонимност.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" припомня, че новите санкции, ако бъдат приложени, ще разширят броя на руските предприятия, които не могат да набират средства на европейските капиталови пазари, като в техния списък ще попаднат три големи държавни компании, показват документите, до които е получило достъп световното издание.

На засегнатите "Газпромнефт", "Транснефт" и "Роснефт" ще бъде забранено да събират средства с документи, чийто падеж настъпва след повече от 30 дни. Засегнати ще бъдат и три компании от отбранителната промишленост - "Оборонпром", "Уралвагонзавод" и "Обединената авиостроителна корпорация", забранява се продажбата на стоки с двойна употреба, и се налагат санкции на 24 души, отбелязва изданието.

Компаниите са с над 50 на сто държавна собственост, а "Роснефт" се управлява от близкия до Путин Игор Сечин, отбелязва в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят