ЕС ще окаже натиск върху Либия за българските медсестри

Европейският съюз ще окаже натиск над Либия да отвърне на неговите тревоги за съдбата на пет български медицински сестри и палестински лекар, осъдени на смърт по обвинение, че са предизвикали епидемия от СПИН в педиатрична болница в Бенгази.

Това се казва в проектодекларация на външните министри на 25-те страни от ЕС, които се събират на редовна месечна среща в понеделник, за да одобрят отмяната на оръжейното ембарго срещу Либия, съобщи АФП.

В заключенията се казва, че Европейският съюз очаква бързото освобождаване на подсъдимите в резултат на "убедителни доказателства от авторитетни международни експерти за тяхната невинност", предаде ББС. Освобождаването на българките обаче не е условие към Либия за отмяна на европейските санкции.

25-те ще напомнят съществения и наложителен характер на сътрудничеството с Либия в борбата с нелегалната имиграция, както и пожеланието да бъде подобрено спазването на човешките права в Либия.

Съдбата на осъдените на смърт медици е една от последните пречки пред пълно нормализиране на отношенията на ЕС с режима на Муамар Кадафи, напомня АФП. ЕС облекчи още през 1999 г. санкциите срещу Либия, но остави в сила оръжейното ембарго, наложено през 1986, както и ограниченията над доставките на някои видове техника, включително авиационна. За вдигане на ембаргото настоява Италия, която иска на Триполи да бъде доставена военна техника за контрол над либийското крайбрежие, за да се ограничи притокът на нелегални имигранти, пристигащи основно в Сицилия.

Уреждането на отношенията с Либия е единственият въпрос, по който се очаква конкретно решение от срещата в Люксембург.

ЕС взе принципно решение за отмяна на санкциите срещу Либия преди около две седмици, след като САЩ вдигнаха търговското ембарго срещу страната в отговор на решението на полк. Кадафи да се откаже от разработването на оръжия за масово поразяване.

В същото време беше постигнато споразумение за компенсации на семействата на жертвите на атентата в берлинската дискотека "Ла Бел" през 1986 година.

Очаква се в понеделник външните министри на ЕС да призоват Триполи да подобри спазването на човешките права, преди да получи възможност да развие отношения с Европейския съюз, предаде ББС. Министрите заявяват, че непосредствена загриженост представляват "сериозните пречки пред свободата на словото, достоверните съобщения за изтезаване на задържани, съдебни грешки и нечовешки условия на задържане", както и съществуването на смъртна присъда.

Министрите изразяват и дълбокото съчувствие на Европейския съюз на заразените с вируса на СПИН в болницата в Бенгази през 1999 година.

България, която вероятно ще се присъедини към ЕЕ през 2007 година, разчита на съюза в усилията си за освобождаване на сестрите. В началото на седмицата европейският комисар по енергетиката Лойола де Паласио повтори пред либийския лидер Муамар Кадафи, че Европейският съюз желае бързо и приемливо решение на случая, докато в същото време подкрепя развитието на енергийните връзки с неговата богата на петрол страна.

Междувременно Европейската комисия уточнява последните подробности на хуманитарна мисия за подпомагане на заболелите от СПИН в Либия, а в българската преса се появиха съобщения, че полковник Кадафи би искал Европейският съюз да плати компенсации на семействата на заразените деца в замяна на свободата на медицинските сестри. Това е сигнал на солидарност и състрадание, което по никакъв начин не бива да се тълкува като компенсации, заяви представител на Европейския съюз, и добави, че се надява мисията да създаде благоприятен климат за скорошно освобождаване на сестрите, предаде ББС.

Европейският съюз обаче не е поставил свободата на българките като условие за отмяна на оръжейното ембарго, както би искала София.

Съдбата на българските медицински сестри е ключов въпрос, заяви европейски дипломат, но смятаме, че вдигането на оръжейното ембарго е отделен въпрос, свързан с решението на Либия за отказ от разработването на оръжия за масово поразяване. В действителност ЕС нямаше алтернатива на премахване на ембаргото, след заплахите на Италия, че ще направи това едностранно. За Италия борбата с нелегалната имиграция се превърна в главен приоритет в отношенията ѝ с нейната бивша колония в Северна Африка.

Либия, на чиято територия в момента се намират около 100 хиляди души, готови да пресекат Средиземно море за Сицилия, не е подписала Женевската конвенция за бежанците. Поради опасения, че италианците пренебрегват основни човешки права в борбата си срещу нелегалната имиграция, ЕК се готви също да изпрати техническа мисия, която да проучи условията, при които са държани нелегалните имигранти в Либия.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: