ЕС ще подаде жалба в СТО, ако Китай не отмени ограниченията за износ на кокс

ЕС предупреди Китай, че трябва да премахне износните ограничения за коксуващите се въглища, въведени в защита на стоманодобивната индустрия на страната, ако иска да избегне уреждането на спора чрез Световната търговска организация (СТО). Това съобщи АФП, като цитира в. Файненшъл таймс.

Няма друг търговски конфликт между Китай и ЕС, който да е толкова близо до молба за разрешаване на спора чрез СТО, според представител на ЕС. Ако намесата на СТО стане необходима, това ще бъде първата жалба на ЕС срещу Китай, след като страната се присъедини към СТО през 2001 г.

Според ЕС Пекин е нарушил търговкото законодателство и е ограничил износа на кокс, който е основна суровина за стоманопроизводителите. Ограниченията са довели до намаляване на предлагането и до повишаване на цените за европейската стоманодобивна индустрия. Европейският комисар за международната търговия Паскал Лами изпрати официално писмо до китайския търговски министър Бо Силай, в което изказа недоволството си от въведените от Китай ограничения.

Лами повдигна въпроса и по време на посещението си в Китай по-рано този месец, припомня в. Файненшъл таймс. В писмото си Лами твърди, че системата за износ на Китай е в нарушение на поетите от страната ангажименти при влизането в СТО.

Лами не е заплашвал Китай, че ще повдигне въпроса пред СТО, но огромният натиск от европейската индустрия може да направи неизбежно подаването на жалба, според запознати.

Според публикуван неотдавна доклад на Европейската комисия цените на коксуващите се въглища са се повишили драматично - от 79 долара за тон преди две години до 350 долара за тон през първото тримесечие на 2004 г.

За да подкрепят националния стоманодобив, китайските власти ограничиха износа на кокс за 2004 г. до по-малко от 10 млн. тона в сравнение с 14,7 млн. тона през 2003 г., припомня в. Файненшъл таймс.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?