ЕС ще поднови преговорите за присъединяване на Сърбия

ЕС обеща да поднови преговорите за присъединяване на Сърбия към съюза след като Белград успя да залови и предаде на Международния трибунал за военните престъпления в Хага генерал Здравко Толимир, съобщи електронното издание “EUobserver”. Толимир се спряга за един от най-близките сътрудници на босненския сърбин генерал Радко Младич, който е най-издирвания военен бежанец от съда в Хага.

“Сърбия вече показа ясния си ангажимент да сътрудничи на трибунала. Комисията може да продължи преговорите по Споразумението за стабилизация и интеграция със Сърбия”, се казва в специално изявление на евркомисаря по въпросите на разширяването Оли Рен.

Точната дата на старта на преговорите ще бъде определена от доклада на главния прокурор на съда в Хага Карла дел Понте. Документът се очаква да бъде предаден на Европейската комисия в началото на юни.

ЕС замрази разговорите с Белград през месец май миналата година по обвинения, че сръбските власти се опитват да прикрият Младич. Междувременно президента Борис Тадич ясно разграничи процеса на евроинтеграция от даването на независимост на Косово.

“Ние не се предаваме за Косово, но не се предаваме и за Европейския съюз”, заяви той пред финландския си колега Таря Халонен в събота. Същото послание бе предадено и на германския канцлер Ангела Меркел.

В понеделник неправителствена организация Международна кризисна група, която работи в Сърбия предупреди, че правителството на страната е готово да жертва членството в ЕС за сметка на запазването на Косово.

Споделяне

Още от Балкани