ЕС ще подпомогне по всички възможни начини сирийската опозиция

Лидерите на Европейския съюз поискаха от министрите на външните работи на своите страни да проучат всички възможни варианти за оказване на помощ на сирийската опозиция и за защита на цивилното население, съобщиха световните агенции.

"Имаме морален дълг по този въпрос, загубени бяха толкова много невинни животи", каза Ван Ромпой пред журналисти след края срещата на върха на съюза в Брюксел.

Според Ройтерс позицията на ЕС открива възможността за доставка на невоенно оборудване и дори на оръжия за противниците на режима на Асад.

Според официални източници, цитирани от Ройтерс, Великобритания и Франция са искали даже дискусия за евентуално вдигане на оръжейното ембарго срещу Сирия, с цел подпомагане на бунтовниците. Темата може да бъде обсъдена най-рано на 28 януари, на следващата среща на министрите на външните работи от ЕС в Брюксел.

Германия обаче е проявила по-голяма предпазливост по въпроса в сравнение с Великобритания и Франция.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че с останалите лидери от ЕС не са обсъждали възможността да бъде смекчено оръжейното ембарго срещу Сирия, за да може бунтовниците да бъдат снабдявани с оръжия, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Меркел изключи категорично възможността Башар ал Асад да остане начело на страната.

Сирия е в отчаяна ситуация и бездействието не е опция, предупреди британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Камерън се обяви за проучване на всички възможности за подпомагане на сирийската опозиция. Европейският съюз и Великобритания трябва да направят всичко по силите си, за да ускорят прехода в Сирия, призова той.

По-рано в петък френският президент Франсоа Оланд прикани ЕС да помогне за ускоряване на падането на сирийския президент от власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?