ЕС ще посредничи в преговорите между София и Триполи за медиците

Преди окончателното решение на съда за присъдите срещу българските медици в Либия не очаквам правителството в Триполи да започне разговори по СПИН-делото. Това заяви външният министър Соломон Паси след завръщането си от Ню Йорк, където постави въпроса за сестрите ни пред 59-та сесия на Общото събрание на ООН. Там Паси е имал среща с либийския си колега Абдел Рахман Мохамед Шалкам.

Двамата са се договорили Европейският съюз и в частност Европейската комисия да бъдат привлечени към разговорите между Либия и България по делото срещу българските медици. По думите на Паси участието на ЕС в двустранния диалог ще бъде благоприятно както за двете страни, така и за развитието на делото.

По думите на Паси мнението на международната общност е, че българските медици са невинни. Но независимо какви са нашите мнения трябва да изчакаме окончателното решение на съда, допълни Паси, цитиран от БТА.

Защитата на медиците ни прогнозира, че Върховният съд на Либия ще заседава по жалбите срещу смъртните присъди в началото на 2005 година. Ако те не бъдат отменени обаче, делото ще бъде върнато на друг състав в Бенгази, което би означавало протакане още с месеци.

България ще финансира създаването на ваксина срещу вируса на СПИН съвместно с италианския институт, лекувал заразени от вируса либийски деца, за които бяха осъдени българските медицински сестри, съобщи радио Дойче веле в петък. В същото време италианската агенция АНСА съобщава за тайни преговори с Либия за освобождаването на български медицински сестри и лекар в замяна на парична компенсация за семействата на заразените.

В телефонен разговор министърът на външните работи Соломон Паси е информирал българските медици в Либия за изключителния интерес и подкрепа на международната общественост.

"Имах възможност да говоря за нашите медицински сестри и пред Общото събрание на ООН, допълни министър Паси. По думите му от тази най-висока световна трибуна случаят е стигнал до всички възможни кътчета на света.

В речта си в четвъртък Паси отдели специално внимание на съдбата на петте български медицински сестри в Либия, които на първа инстанция бяха осъдени на смърт по обвинения в умишлено заразяване на близо 400 либийски деца с вируса на СПИН.

"България приветства възходящата реинтеграция на Либия в международната общност. Моята страна обаче смята, че убедително доказателство за това, че либийските власти зачитат човешките права и общочовешките ценности, ще бъде справедливото решение на известния случай с петте български медицински сестри и палестинския лекар, които в продължение на шест години са зад решетките на Триполи и Бенгази", заяви още Паси. От името на България той призова ООН да удвои усилията за борба с пандемията на СПИН в Африка, която е "причината, довела до трагичното развитие на случая с шестимата невинни медицински работници".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?