САЩ близо до решение за съкращаване на помощта за Кайро

ЕС ще прекрати износа за Египет на оръжия и оборудване за силите за сигурност

Финансовата помощ обаче няма да бъде спирана засега, за да не бъдат ощетени обикновените граждани

ЕС ще прекрати износа за Египет на оръжия и оборудване за силите за сигурност

Европейският съюз ще прекрати износа за Египет на оръжия и на всякакво оборудване, което може да послуши за репресии. Това съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън в края на извънредна среща на министрите на външните работи на страните членки в сряда в Брюксел.

Този вариант на санкции, които да принудят египетското ръководство да сложи край на кръвопролитията, бе предложен от Германия, която вече наложи едностранен мораториум на доставките на оръжие и полицейска техника за Египет. Аналогични временни забрани вече въведоха Франция, Великобритания и Италия, но досега общо европейско решение по този въпрос нямаше.

Министрите на външните работи на 28-те решиха още да бъде направен преглед на помощта за страната. Тя обаче няма да бъде намалявана или прекратявана засега, за да не бъдат ощетени обикновените граждани.

Европейските помощи за тази страна за периода 2012-2014 г. възлизат на 5 милиарда евро. Франция, подкрепяна от Дания, предлагаше тези средства да бъдат замразени, докато египетското временно правителство не възстанови демокрацията и не започне подготовка за нови избори. За намаляване или замразяване на помощта се бяха изказали и Холандия и Австрия.

Някои страни, като Швеция например, са против подобно решение, тъй като според тях спирането на помощите ще удари по най-бедните египтяни и ще отслаби гражданското общество.

Българският външен министър Кристиан Вигенин коментира от своя страна, че идеите да се спре помощта за Египет не се подкрепят от България, защото няма да дадат непосредствен ефект и ще се отразят негативно на гражданите.

"Ние сме готови да подкрепим мерки мерки за ограничаване на износа на оръжие за Египет, но, пак казвам, тук трябва да бъдем внимателни, защото по принцип спирането на всякакви оръжейни доставки няма особен смисъл. Проблемът е конкретно с тези технически средства, които биха могли да се използват за потушаване на демонстрациите. Така че, ако се стигне в перспектива, едва ли ще бъде днес, но ако в перспектива се стигне до такова решение, нашата позиция е, че не може това да касае всички доставки, а трябва да се направи внимателно един списък с определени военни стоки, елементи, които би следвало да влязат в такъв забранителен списък", коментира Вигенин пред БНР в сряда следобед, докато заседанието още продължаваше..

Външните министри на страните от ЕС взеха тези решения в отговор на нарастването на насилието в Египет, където през последната седмица бяха убити неколкостотин души. Европейският съюз осъди строго сблъсъците в северноафриканската държава и призова всички страни в конфликта да започнат преговори, за да се избегне ново кръвопролитие.

Днес външните министри от ЕС разкритикуваха непропорционалната употреба на сила от египетските сили за сигурност, но и насилието, до което са прибягнали част от противниците на временните власти.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън призова за прилагане на политическа пътна карта, която да върне Египет към демократичния процес. По думите на шефа на европейската дипломация водят се разговори, включително с властите в Египет, как да се приведе в действие подобна пътна карта.

Външният министърът на Литва Линас Линкевичус, чиято страна е ротационен председател на съюза, заяви, че от изпратените до момента сигнали резултат няма. Призивите за спиране на насилието не бяха чути и е време за "допълнителни мерки", каза той.

Външният министър на Германия Гидо Вестервеле обаче предупреди да не се вземат прибързани решения. Той заяви, че от една страна трябва да се изпрати ясно послание, особено, що се отнася до употребата на сила, но от друга "е важно също така да не загубим безвъзвратно нашите канали за комуникация".

В навечерието на срещата върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън обяви, че е готова да се върне в Кайро с посредническа мисия за намиране на решение на кризата в Египет. "Предложих да се върна в Египет. Казах на египетския премиер през уикенда, че съм на разположение, ако правителството му пожелае", каза Аштън.

Досега дипломатическото посредничество с участието на ЕС, САЩ и страните от Залива не успя да предотврати влошаването на кризата в Египет, където за последните шест дни бяха убити 900 души.

"Оставаме готови да окажем подкрепа и да помогнем за политическо решение", каза Катрин Аштън, като подчерта, че "Египет е много важен за европейските страни".

Вашингтон е близо до решение за съкращаване на част от помощта си за Египет

Американското правителство, което прави преглед на отношения си с Египет, се доближи вчера до вземането на решение за съкращаване на част от годишната си помощ за арабската страна, възлизаща на 1,5 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес. В Белия дом се състоя заседание на Съвета за национална сигурност, на което се очакваше да се обсъди намаляване на военната и невоенната помощ за отдавнашния американски съюзник.

Преди началото на срещата говорителят на Белия дом Джош Ърнест подчерта, че противно на появила се в медиите  информация, САЩ още не са взели решение за прекратяване на помощта заради кръвопролитията в Египет. След края на срещата не бяха направени изявления за медиите.

Конгресът на САЩ изглежда е раздвоен по въпроса дали временно да се спира помощта, отбелязва Асошиейтед прес. Чуват се аргументи, че това би лишило Вашингтон от лостове за въздействие върху тези, които са на власт в Кайро.

Годишната помощ на САЩ за Египет възлиза на 1,48 милиарда долара. Огромната част от нея - 1,23 милиарда е под формата на военна помощ. За тази година от нея още не са отпуснати около 585 милиона долара. Независимо от дискусиите за евентуално ограничаване или спиране на помощта, САЩ продължават да доставят на Кайро резервни части за американските оръжия, използвани от египетската армия, сред които има бронетранспортьори, танкове и ракети. Следващата военна доставка е планирана за другия месец. В нея влизат и десет хеликоптера "Апачи", комплекти за танкове "Ейбрамс", включително картечници.

Египетският премиер предупреди САЩ, че ще направят грешка, ако временно спрат военната си помощ за Египет, и заяви, че Кайро може да се справи и без нея. В интервю за американската телевизия Ей Би Си премиерът Хазем Беблауи каза, че ако Вашингтон замрази или намали военната си помощ за Египет, това ще е лош сигнал и за известно време може да се отрази зле на армията. Да не забравяме обаче, че в миналото Египет е искал оръжие и от Русия и е успявал да оцелее, каза той и изрази увереност, че страната му ще се справи, дори обстоятелствата да се променят.

Беблауи изрази съжаление от напрежението, създало се между Вашингтон и Кайро заради насилието срещу ислямистите, каза, че има неразбиране на ситуацията, отказа да приеме, че в страната му се води гражданска война, заяви, че Египет върви в добра посока и изрази увереност, че с течение на времето отношенията между двете страни ще се подобрят.

Арестувани са още двама видни ислямисти

Египетската полиция е арестувала тази сутрин Сафуат Хегази, салафистки проповедник и съюзник на "Мюсюлмански братя", по обвинение в подтикване към бунт и насилие, съобщи по държавната телевизия говорител на вътрешното министерство, цитиран от ДПА.

На летището в Кайро е бил задържан и говорителят на ислямистката групировка Мурад Али, докато се опитвал да се качи на полет за Италия, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на съобщение на агенция МЕНА.

Хегази е бил арестуван в западния пустинен град Мерса Матрух на път към оазиса Сиуа до границата с Либия. Той е отведен в Кайро за разпит, допълни говорителят на вътрешното министерство генерал Абдел-Фатах Осман.

Двата ареста стават само ден след като полицията задържа лидера на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия.

Египетските власти продължават да арестуват десетки лидери на "Мюсюлмански братя" и ислямисти, подкрепящи Морси, откакто армията го отстрани от власт след продължителни улични протести срещу управлението му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят