ЕС ще разпространи данните, използвани за оценка на ваксините срещу Covid

ЕС ще разпространи данните, използвани за оценка на ваксините срещу Covid

Европейската агенция по лекарствата, която оценява внасяните в ЕС ваксини срещу Covid, ще обнародва данните, използвани за даване на разрешение за използване на препаратите. Това съобщи в понеделник говорител на Европейската комисия в Брюксел, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че оповестяването на данните е свързано със стремежа за осигуряване на повече прозрачност за ваксините. Досега за нито една ваксина няма разрешение от лекарствената агенция, добави говорителят.

По неговите думи за всяка ваксина има технически изисквания и държавите в ЕС трябва да съобразят това с имунизационните си планове. Някои ваксини целят повече предотвратяване на разпространението на болестта и вероятно ще бъдат предпочетени за приложение върху здравни работници, други предпазват от развитие на признаци на новото заболяване и може да са подходящи за хората с уязвимо здраве, поясни говорителят.

Преди дни ЕК уточни, че не може да се посочи кога лекарствената агенция ще произнесе оценката си за ваксините на "Pfizer/BioNTech" и "Moderna". Ако ваксините бъдат оценени положително, комисията ще трябва да даде одобрение за допускане на препаратите до пазара в ЕС. Преди комисията да се произнесе, държавите от ЕС трябва също да одобрят достъпа до ваксините, уточни говорител на ЕК. Той добави, че за да може комисията да се произнесе положително, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред държавите от ЕС (55 на сто от страните, представляващи 65 на сто от европейското население).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?