ЕС ще решава за санкции срещу Хизбула в понеделник

ЕС ще решава за санкции срещу Хизбула в понеделник

Съветът на ЕС по външни работи ще обсъди в понеделник предложението за налагане на санкции на военното крило на Хизбула. Това съобщи БТА в петък, като се позова на източници от Съвета.

Предвижда се да бъде обсъдено налагане на визови ограничения на отделни хора, участвали в терористична дейност, както и замразяване на имущество на определени организации.

Очакваното решение в понеделник ще бъде политическо, а приемането на конкретната рамка на санкциите и уточняването на начините за нейното прилагане ще отнемат повече време, добави източникът.

По неговите думи причината за обединяването около мнението, че тази стъпка е необходима, са били предотвратеният атентат в Кипър и успешният атентат на летището в Бургас преди година.

Някои държави в ЕС все още се въздържат, но вървим към решение. Ще подчертаем, че запазваме диалога с всички партии в Ливан, допълни дипломатът. Той посочи, че не се предвижда прекратяване на хуманитарната подкрепа, оказвана на Ливан заради сирийската бежанска криза.

Броят на държавите, които имаха затруднение с подобно решение, постепенно намалява. Държавите от ЕС желаят решението на европейските външни министри да не застраши политическия диалог с Ливан и помощта от ЕС за страната, уточни източникът.

По неговите думи военно крило на Хизбула не съществува юридически, затова се търси начин, по който да може санкциите да бъдат приложени в очертания тесен обхват.

Дипломатът поясни, че очакваното решение няма нищо общо с твърденията за участие на Хизбула в събитията в Сирия или с дейността на организацията в Ливан. По неговите думи за вписване на военното крило на Хизбула в списъка на ЕС с терористичните организации ще бъдат необходими доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа