ЕС ще реже субсидиите за големите фермери

ЕС ще реже субсидиите за големите фермери

Европейската комисия (ЕК) предложи пакет от мерки, свързани с евентуални бюджетни съкращения на селскостопанските субсидии, като в същото време реагира гневно на обвиненията, че чрез настоящата система субсидира голф клубове, а не фермери.

Всички, които в момента получават над 100 000 евро по линия на единната схема на заплащане, ще имат ограничения на помощите. Предложенията са част от проверката за здравословното изразходване на 49.8 милиарда евро, колкото са парите по Общата селскостопанска политика на ЕС. Най-засегнати от съкращенията ще са фермерите във Великобритания, Германия и Чешката Република.

Еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Боул обяви, че единната система на заплащане, въведена през 2003 г., трябва да бъде опростена. Първоначалната ѝ цел беше да замени системата на субсидии за количество произведена продукция.

Тези реформи са модернизирали селскостопанската политика на ЕС, но сега е време да се направи преглед на системата, каза еврокомисарят. Според нея това не означава, че системата “боледува” и даде пример с хора в перфектно здраве, които посещават лекаря си, за да разберат дали е необходимо още нещо, за да запазят добрата си форма.

През 2003 г., когато бе направена реформата, ЕС имаше 15 страни членки, докато сега са вече 27. Време е да се види как да се създаде “правилна система на интервенции”, каза Фишер Боул.

Съгласно предложенията, с които бе дадено началото на шестмесечни консултации, директните плащания към фермерите ще бъдат ограничавани според размера на помощта, която те получават.

-          до 100 000 – без промяна

-          100-200 000 евро – 10% съкращение

-          200-300 000 евро – 25% съкращение

-          над 300 000 евро – 45% съкращение

Този план би засегнал по-големите собственици на земи. Ще се прави диференциация между стопанствата, които развиват повече дейности и имат много работници, и стопанствата на единични фермери, които са далеч по-малко. Реформата няма да засегне “реалните производители”.

Спестените пари от директни плащания да подпомогнат справянето с нови предизвикателства като промените в климата и ефективното използване на водата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?