ЕС ще създаде скоро първия си команден център за военни мисии

ЕС ще създаде скоро първия си команден център за военни мисии
Европейските външни министри положиха днес в Брюксел основите на военен команден център на ЕС, предназначен да централизира от тази пролет командването на някои задгранични мисии, съобщи Франс прес.
 
Двадесет и осемте страни членки "решиха да създадат в кратки срокове военно звено за планиране и управление в рамките на Военния секретариат на ЕС в Брюксел, кето ще бъде натоварено на стратегическо ниво с планирането и оперативното провеждане на военни мисии с" мандат, който не включва участие в преки бойни действия, гласи приетият текст.
"От 50-те години на 20 век изпитваме затруднения да постигнем напредък в областта на отбраната, където ЕС има история, белязана по-скоро от разделения", заяви върховният представител на съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини. 
 
Тя каза, че е горда с взетото решение. Новата институция ще започне оперативна дейност през следващите седмици, като в нея ще бъдат заети около 30 души, уточни Могерини.
 
Това звено ще постави под шапката на Брюксел три мисии на ЕС за обучение (около 600 войници), които в момента са разположени в Мали, Сомалия и Централноафриканската република" под ръководството на финландеца Еза Пулкинен, генерален директор на Военния секретариат на ЕС. 
Няколко страни гледат с лошо око на всяка инициатива, която би могла доведе до създаването на европейска армия. Водещ противник на идеята е Великобритания, която винаги е блокирала напредъка в тази област за огорчение на държави като Франция и Германия.
 
"Това е зачатъкът на по-голяма отговорност на ЕС за осигуряване на собствената му отбрана", подчерта на пристигане за срещата испанският външен министър Алфонсо Дастис.
"Не става дума за европейска армия, зная, че такова определение обикаля в публичното пространство. Това е по-скоро по-ефикасен начин да вършим военната си работа", уточни Могерини.
 
Трите военни мисии на ЕС с мандат за бойни действия ("София" срещу трафикантите на хора в Средиземно море, "Аталанта" срещу пиратите в района на Африканския рог и "Алтеа" в Босна и Херцеговина) ще продължат да бъдат командвани от щабове в държавите членки на ЕС. 
Споделяне

Още от Европа