ЕС ще се съсредоточи върху сигурността и търговията в преговорите с Великобритания

Мишел Барние

Графикът за договаряне на споразуменията за периода след Брекзит между Великобритания и Европейския съюз, включително по въпросите на търговията и сигурността, е свързан с много предизвикателства. Това заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, цитиран от ДПА.

ЕС ще наблегне върху развитието на нови структури за сътрудничество и бъдещо партньорство в борбата с престъпността и тероризма, както и върху търговското споразумение, каза в Стокхолм висшият европейски представител.

"Предстои ни да свършим огромна по обем работа, ако искаме да осигурим амбициозно ново партньорство", заяви Барние.

Великобритания се очаква да напусне блока на 31 януари. Британският премиер Борис Джонсън настоя, че няма да удължи процеса на Брекзит още веднъж и ще договори споразумението за бъдещите отношения с ЕС до 31 декември, само 11 месеца след деня на Брекзита.

"(ЕС) ще настоява нашето икономическо партньорство да бъде изградено върху равноправни условия в областта на екологичните и социални стандарти, държавната помощ и данъчните въпроси", каза Барние.

Барние заяви, че Европейската комисия ще е готова на 1 февруари да връчи мандат за преговори, а разговорите ще започнат в края на февруари или началото на март. През юни се очаква лидерите на ЕС и Великобритания да направят равносметка на преговорите.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?