ЕС ще води международна кризисна група за Венецуела

Страните членки сами ще преценяват дали да признаят опозиционера Гуайдо като временен президент

Федерика Могерини

Европейският съюз прие да ръководи международна контактна група с южноамерикански страни за решаването на политическата криза във Венецуела чрез произвеждане на нови избори. Това съобщи шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.

Готовност за участие в тази група са заявили Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия, Холандия и Швеция от страна на ЕС и Боливия, Еквадор, Коста Рика и Уругвай от Латинска Америка. Тя ще прекрати работата си след не повече от 90 дни, ако се установи, че не може да се постигне напредък.

Първата среща на групата ще е следващата седмица в някоя латиноамериканска страна.

Могерини подчерта, че целта на контактната група не е да посредничи, а "да даде възможност на венецуелците да изразят волята си свободно и демократично чрез нови избори".


ЕС си запазва възможността да наложи нови санкции на венецуелски представители, които спъват процеса на решаване на кризата.

Решението да бъде признат Хуан Гуайдо за и.д. президент на Венецуела е прерогатив на отделните държави, заяви Могерини след среща на външните министри на ЕС в Букурещ.

Същевременно Могерини заяви, че ЕС напълно подкрепя парламента на Венецуела и председателя му Хуан Гуайдо.

"Напълно подкрепяме Националното събрание на Венецуела и лидера му като единствената демократично избрана институция на страната. Тази институция трябва да бъде защитена", заяви Могерини.

Редица членки на ЕС, сред които Франция, Германия, Великобритания и Испания в събота дадоха на президента Николас Мадуро срок от осем дни да обяви произвеждането на нови избори и заявиха намерението си в противен случай да признаят Гуайдо за президент на Венецуела.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?