ЕС ще замрази авоарите на Лукашенко

ЕС ще замрази авоарите на Лукашенко

Европейският съюз ще замрази авоарите на беларуския президент Александър Лукашенко и на над 30 други високопоставени представители на страната, сред които на министъра на вътрешните работи, прокурора, ръководителя на КГБ и говорителя на парламента , съобщи в понеделник германското издание на вестник “Файненшъл таймс”, цитирано от Ройтерс.

Същевременно от администрацията на беларуския държавен глава са заявили за Интерфакс, че президентът и другите високопоставени чиновници на страната нямат никакви сметки в задгранични банки.

От президентство са нарекли информацията за запора на банковите сметки “пълна глупост”, като са напомнили думите на беларуския президент, където той предлага на западните политици в случай, че намерят негови сметки в чужди банки, “да задържат парите в тях за себе си”. 

Според “Файненшъл таймс” ЕС планира тези мерки от седмици и ще ги одобри официално след броени дни. Първоначално замразяването на сметките е било предвидено да стане още в понеделник по време на срещата на министрите на външните работи от Евросъюза в Брюксел, но това няма да е възможно по технически причини.

ЕС вече наложи на Лукашенко и на въпросните над 30 души - министри, прокурори и представители на изборните власти - забрана да влизат на негова територия, припомня Ройтерс.

Брюксел предприе тази мярка с мотива, че беларуските власти са фалшифицирали президентските избори на 19 март тази година и са използвали сила срещу опозиционни активисти.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?