ЕС ще замрази двустранните връзки между страните членки и Минск

Европейският съюз ще забрани на още беларуски официални представители да влизат на негова територия. Замразяват се и двустранните връзки между страните членки и Минск, а беларуското ръководство ще може да контактува само с ротационното председателство на Евросъюза. Тези мерки са предприети заради "мошеническите" избори в бившата съветска република.

Това се казва в проект за декларация на Евросъюза, цитиран от Ройтерс. Декларацията трябва да бъде одобрена от министрите на външните работи на предстоящата им среща в Брюксел в понеделник.

В текста се настоява беларуският президент Александър Лукашенко да промени политиката, довела до изолирането на неговата страна.

Европейският съюз възнамерява да наложи забрана за издаване на визи на беларуски официални представители, организирали парламентарните избори и референдума миналия месец, с който бе позволено на Лукашенко да се кандидатира за трети президентски мандат. Мярката засяга и отговорните за извършването на репресии срещу мирни демонстранти. Списъкът още не е попълнен.

Евросъюзът забрани през септември на четирима беларуски представители да влизат на негова територия заради изчезванията на трима опозиционни представители и журналист в Беларус през 1999 и 2000 г., припомня Ройтерс.Сред тях е и генералният прокурор на републиката, който е в близки връзки с българския главен прокурор Никола Филчев и му гостува преди година. Тогава Филчев обяви, че възнамерява да въведе в българската прокуратура полезни практики на беларуските си колеги.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: