Заради терористичните заплахи

ЕС ще засили контрола по външните си граници

Испания иска промяна на шенгенските правила

Сн. РОЙТЕРС

Европейският съюз ще засили контрола над външните си граници. Това заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов след срещата на 11 европейски министри и министъра на правосъдието на САЩ Ерик Холдър в Париж. На нея бяха обсъдени мерки за борба с тероризма след атаките във френската столица от тази седмица. 

Сред обсъдените мерки е засилването на обмена на информация за пътници, заподозрени в терористични връзки, борбата срещу нелегалната търговия с оръжия и използването на интернет от терористични мрежи.

Според Казньов някои пътници трябва да бъдат подлагани на засилени проверки. Той добави, че в рамките на борбата с тероризма трябва да се поработи и върху системата за събиране на данни за пътниците на европейските авиокомпании.

Американският министър на правосъдието Холдър анонсира, че на 18 февруари във Вашингтон се свиква антитерористична конференция.

"Необходима ни е солидарност, включително и финансова от Европейския съюз и то, колкото се може по-рано", коментира българският вътрешен министър Веселин Вучков в София в неделя. Според него помощта, която Брюксел отпуска на България за справяне с бежанците основно от Близкия Изток, е недостатъчна, защото се изчислява на базата на данните за преминалите границата през 2010 г. и 2011 г. „Става въпрос за много по-различни данни от тези, които са след август 2013 г. Надявам се, да постигнем разбиране, затова ЕС да оказва по-голяма солидарност, включително и на Република България”, каза министърът.

Според Вучков след атентатите в Париж се налага по-координирана работа между Европейската комисия и Европейския парламент, за да бъдат променени правилата за обмяна на данни за пътниците на авиокомпаниите.

След срещата в Париж в неделя не бяха обявени евентуални промени в шенгенските правила. Такива поиска вътрешният министър на Испания Хорхе Фернандес Диас преди разговорите в Париж. Според него граничният контрол трябва да се позволи, за да се ограничи движението на бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“. 

„Ще подкрепим граничните контроли и като последствие е вероятно да бъде необходима промяна в Шенгенското споразумение”, каза министърът пред El Pais.

„Шенген ни гарантира свободата на движение и ако заради няколко десетки терористи се откажем от тази свобода, това ще бъде голям подарък за тях”, коментира министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони пред телевизия Sky TIG. Според него връщането на граничния контрол заради терористичните заплахи би било грешка.

Същевременно, в интервю за вестник La Repubblica Джентилони каза, че правителството ще поиска от парламента подкрепа за засилване и реорганизация на борбата с тероризма, включително и извън страната. „Ненамесата е илюзорна и опасна линия. Опасно е да се смята, че това не ни касае и че някой друг – американците, трябва да решат проблема вместо нас”, каза министърът. „За пръв път в Близкия изток се появи терористична групировка, притежаваща безпрецедентна военна, икономическа, пропагандна и организационна мощ. А това, което се случи във Франция е сигнал за тази заплаха”, добави Джентилони.

Преди министерската среща в Париж белгийският министър на вътрешните работи Ян Жамбон пък призова за изготвянето на европейски списък с чуждестранните граждани, които участват в джихада в Близкия изток, предаде AFP. „Сътрудничеството между службите на страните ни е решаващо. Трябва да изготвим европейски списък с чуждестранните бойци”, заяви министърът.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?