ЕС си гарантира 55 000 дози от препарат за лечение на Covid

ЕС си гарантира 55 000 дози от препарат за лечение на Covid

Европейският съюз си осигури около 55 000 дози от потенциално лекарство срещу Covid-19, базирано на коктейла от моноклонални антитела, разработен от американския производител на лекарства Regeneron и швейцарския фармацевтичен гигант Roche, съобщи говорител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Тази сделка е първото подобно споразумение на Евросъюза за подобен вид лекарство.

След като се сдоби с милиарди дози от ваксини срещу коронавируса, сега ЕС се опитва да си набави и потенциални лекарства срещу, като целта е до края на месеца да се набележат 10 обещаващи лечебни средства срещу болестта.

Сделката с Roche е била постигната през април, заявиха представители на компанията пред Ройтерс, но детайлите от договора не са били оповестени.

Говорител на Европейската комисия заяви днес, че ЕС си е гарантирал 55 000 дози от еднодозовото лекарство.

Roche отказа да коментира броя на дозите, договорен с ЕС, но подчерта, че споразумението включва общо 37 европейски страни, т.е. не само страни от ЕС, а също Великобритания и други страни, които не членуват в ЕС.

Страните по сделката отказаха да разкрият цената, заплатена за дозите от препарата, отбелязва Ройтерс.

До момента ЕС е закупил дози само от още едно лекарство, което се използва за лечение на ковид, и това е препаратът ремдесивир.

Очаква се европейските здравни власти да дадат разрешение за употребата на разработения от Regeneron и Roche препарат в периода от август до октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?