ЕС смекчава още правилата си за държавните помощи

ЕС смекчава още правилата си за държавните помощи

Брюксел отново временно смекчи правилата си за държавните помощи и разреши на страните членки при строго определени правила да рекапитализират предприятията си, които са изпаднали в затруднено положение заради кризата с новия коронавирус, предаде АФП.

Тези нови разпоредби се публикуват на фона на дискусиите в Германия за частична национализация на най-голямата авиокомпания в Европа Луфтханза (Lufthansa).

Правителството обяви, че ще ѝ отпусне 9 милиарда евро, за да избегне фалит, към който я тласнаха мерките за овладяването на разпространението на новия коронавирус.

Франция вече получи разрешение да подкрепи Ер Франс (Air France) със 7 милиарда евро.

В средата на март Европейската комисия обяви първата поредица от мерки и обеща да прояви по-голяма гъвкавост по въпроса с държавните помощи, за да съдейства за смекчаване на удара върху икономиката, нанесен от карантинните мерки, припомня АФП.

В петък вечерта Европейската комисия представи дълъг списък с условия, които трябва да се изпълнят, за да може дадена държава да получи разрешение да подкрепи национална компания чрез придобиване на дял от капитала ѝ, чрез изкупуване на акции или пък чрез увеличаване на капитала.

Сред тези условия са забрана да се изплащат дивиденти или да се дават бонуси на мениджърите на засегнатите компании.

Споделяне

Още от Свят