ЕС смята да отложи преговорите с Хърватия заради проблеми с Хагския трибунал

Преговорите на Хърватия за членство в ЕС може да бъдат отложени, след като главният прокурор на трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия каза, че страната не сътрудничи достатъчно.

Европейски дипломати заявиха, че преговорите, планирани да стартират на 17 март, най-вероятно ще бъдат отложени.

Главният прокурор на трибунала Карла дел Понте заяви пред люксембургския външен министър Жан Аселборн във вторник, че не е забелязала никаква промяна в поведението на Хърватия, която не е решена да арестува ген. Анте Готовина, обвинен за военни престъпления.

Хърватският министър - председател Иво Санадер твърди, че страната му сътрудничи на трибунала в Хага. Според него ген. Готовина не е в Хърватия.

"Хърватия е изпълнила условията за пълно сътрудничество с международния трибунал. Преговорите трябва да започнат на 17 март", каза Санадер.

Докато някои от европейските съседи на Хърватия настояват преговорите да стартират, много други заявяват, че не възможно ген. Готовина все още да е на свобода.

Според дипломатите, ще е много лош сигнал към Сърбия и Босна, които започнаха да сътрудничат по-активно на Хагския трибунал, предаде кореспондент на ББС в Брюксел.

Според тях, сега е моментът на истината, когато Европейският съюз трябва да покаже, че има сериозно отношение към спазването на човешките права.

Посланиците на 25 страни-членки на ЕС, които заседаваха във вторник в Брюксел, оставиха грижата за взимане на окончателното решение по въпроса на министрите на външните работи от ЕС, които ще заседават на следващия ден. Но люксембургското председателство на ЕС не остави никакви съмнения.

Председателството не вижда възможност за започване на преговорите на 17 март, заяви дипломат, според когото обрат на ситуацията ще представлява сега огромна изненада.

Съобщението на председателството, което Съветът ще потвърди на 16 март е, че преговорите априори няма да започнат, добави друг дипломат.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер бе заявил в понеделник, че преговорите с Хърватия няма да започнат в четвъртък, ако ген. Анте Готовина не бъде предаден дотогава на Международния трибунал в Хага.

От трибунала смятат, че Загреб укрива генерала, който е възприеман в страната си като герой. Готовина е обвинен за престъпления срещу човечеството по време на кампанията през 1995 г., при която хърватите си завземат обратно земи от сръбски бунтовници, след разпадането на бивша Югославия.

Готовина е обвинен за убийството на 150 сърби и за експулсирането на други 150 000 от района на Краина.

Споделяне

Още от Балкани