ЕС спира проверките за „зелена карта” на български коли

От 1 август българските шофьори, пътуващи в страните от ЕС плюс Лихтенщайн, Норвегия, Исландия, Андора, Хърватия и Швейцария няма да бъдат проверявани за застрахователните полици „зелена карта”. Това става по силата на приетото на 9 юли решение на Европейската комисия за прилагане на Директивата на Европейския съвет за проверки за „гражданска отговорност”. По силата на това решение от днес страните от ЕС трябва да спрат проверките за гражданска отговорност на автомобили с постоянна регистрация в България и Румъния.

Така при влизане в друга държава от ЕС българските и румънските шофьори няма да подлежат на специален граничен контрол дали имат сключена застраховка "Гражданска отговорност”.

От тази година сключената застраховка „гражданска отговорност” покрива възникнали щети на територията на целия ЕС. След като покритието на застраховката надхвърли 90% от регистрираните коли в страната, ЕС даде разрешението сключената в нас застраховка да важи и за ЕС.

Според зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агаин отпадането на проверката за „зелена карта”, която бе специфичната форма на „гражданска отговорност” за пътуване в чужбина, е категоричен факт. Тя обаче предупреди, че ако някой се страхува, че пътни органи в ЕС още не са запознати с разпоредбата и могат да създадат проблеми за застраховката, той има възможност да получи такъв документ преди отпътуването си за съответната страна.

Агаин каза още, че засега не вижда причини да се повиши цената на „гражданска отговорност” в България само заради факта, че страната вече е член на ЕС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?