ЕС: Споразумението за Брекзит е почти готово, но може да се провали заради Ирландия

Европейските лидери са готови да помогнат на Тереза Мей, която остава изолирана в страната си

ЕС: Споразумението за Брекзит е почти готово, но може да се провали заради Ирландия

Споразумението за напускането на Великобритания е почти готово, но все още има възможност да не се стигне до сключването му поради сегашната спънка за границата между Ирландия и Северна Ирландия, каза ръководителят на екипа на Европейския съюз в преговорите за Брекзит Мишел Барние.

 

"По 90 на сто от предложеното споразумение сме постигнали съгласие с Великобритания", заяви Барние пред радио Франс интер.

 

"Убеден съм, че то е необходимо, но все още не съм сигурен, че ще получим такова", добави Барние, цитиран от Ройтерс.

 

Преди ден британската премиерка Тереза Мей и други европейски лидери изразиха отново увереност, че могат да постигнат споразумение за Брекзита, но двете страни не успяват да постигнат споразумение как да се справят с единствената сухопътна граница помежду си - между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

 

Освен това Мей даде да се разбере, че е готова да обмисли удължаване на преходния период с няколко месеца след напускането на ЕС през март, припомня Ройтерс.

 

Идеята към настоящия момент е да има преходен период от 21 месеца от оттеглянето на Великобритания до въвеждането в действие на подготвяното споразумение с ЕС.

 

Мей заяви обаче, че това споразумение може да бъде удължено "за няколко месеца", ако е необходимо. Тази възможност обаче среща съпротива сред евроскептиците във Великобритания.

 

Затова лидерите от ЕС се готвят да подкрепят британския премиер в изграждането на "коалиция на разумните" в парламента на Обединеното кралство като отчаян опит да избегне Брекзит без споразумение, пише британският в."Гардиън.

 

След отправен според дипломати "призив за помощ" от британския министър-председател на срещата на върха на ЕС в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че ЕС трябва да направи всичко възможно за постигане на споразумение, което да може да мине през долната камара на парламента на Обединеното кралство Камарата на общините. "Смятам, че с желание всичко се постига", каза тя.

 

ЕС е готов да помогне на Тереза Мей

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: "Ще бъде направено". Предполага се, че той е казал на европейските лидери, че Мей се нуждае от "помощ", за да прокара споразумение в парламента.

 

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли варианта за някакви големи отстъпки и същевременно заяви, че е ясно, че пречката пред сключването на споразумение не е в Брюксел, отбелязва "Гардиън".

 

Вестникът посочва, че в неделя е пропаднало сключването на потенциална договореност, когато британският министър за Брекзит Доминик Рааб е направил изненадващо посещение в Брюксел, за да уведоми главния преговарящ на съюза Мишел Барние, че Мей не е в състояние да направи така, че евентуално споразумение да бъде прието както в кабинета ѝ, така и от северноирландската Демократическа юнионистка партия, от чиито гласове зависи правителството ѝ.

 

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер дадоха сигнал, че ЕС е готов да приеме по-дълъг преходен период след Брекзит, пише "Индипендънт", цитиран от БТА.

 

Изданието отбелязва, че двамата висши ръководители на съюза са казали, че всякакво искане на Обединеното кралство за продължаване на периода ще бъде разгледано "положително" и вероятно ще бъде прието.

 

Юнкер заяви, че по-дългият преход е възможен, докато председателят на Европейския съвет Туск посочи, че сред 27-те от ЕС вече има принципно съгласие за приемане на двегодишен такъв период.

 

Това се случва, след като вчера Мей даде сигнал, че ще обмисли дали преходният период да не е по-дълъг, за да имат повече време преговарящите от британска и европейска страна да решат проблемите около отношенията след Брекзит и в частност този с ирландската граница, отбелязва "Индипендънт".

 

Мей остава изолирана

 

Тереза Мей е изолирана. Партията ѝ атакува "хаотичния" план за Брекзит, а лидерите от ЕС я пренебрегнаха, пише "Дейли телеграф".

 

Снощи Тереза Мей изглеждаше все по-изолирана в намерението си да остави Великобритания обвързана с ЕС за по-дълго. Тя беше подложена на яростни атаки и от двете крила на партията си, а европейските лидери я пренебрегнаха.

 

Вчера премиерът потвърди, че готова да продължи преходния период - който понастоящем трябва да приключи през декември 2020 г. - с "няколко месеца", за да прекрати блокажа около въпроса с ирландската граница.
Този ход обаче разгневи привържениците на Брекзит, които заявиха, че това ще струва милиарди, разгневи и членове на кабинета ѝ, които заявиха, че не са давали официално съгласие за такъв план, преди тя да го предложи като разменна монета.

 

Мей е изправена и пред потенциален бунт на депутатите на Консервативната партия от Шотландия, коментира "Дейли телеграф".

 

Гамбитът на Мей

 

Гамбитът на Мей да продължи преходния период разгневи депутатите на торите, пише и "Файненшъл таймс".

 

Хазартният ход на премиера да предложи Великобритания да остане обвързана с ЕС до 2021 г. предизвика вълна от критики в Уестминстър. Този ход помогна да се създаде помирителен тон на двудневната среща на върха на ЕС, където германският канцлер Ангела Меркел призова за повече гъвкавост и от двете страни за пробив по темата за Брекзит. Но депутатите на торите и от двете им крила заклеймиха идеята с думите, че това може да превърне Великобритания във "васална държава" за дълго след като вече официално е напуснала съюза през 2019 г.

 

Направи ли срещата на върха в ЕС споразумението за Брекзит по-близко, пита в. "Таймс" в заглавие на аналитичен материал.

 

От практическа гледна точка, що се отнася до преговорите, не - а и понеже в края на седмицата преговорите се преустановяват, нямаше и как това да стане. Това, което обаче срещата постигна, е да съсредоточи вниманието върху оставащите трудности и даде политически импулс за решаването им, коментира вестникът.

 

Кои са големите препъникамъни? Главният проблем, както беше през цялото време, е този с ирландската граница. Имаше напредък, но не достатъчен. Има и въпроси около достъпа до единния пазар за стоките, както и как ще бъдат регулирани бъдещите отношения от правна гледна точка, допълва изданието.

 

 

По БТА.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?