ЕС спря преговорите за реформата на общата селскостопанска политика

Министрите на селското стопанство от ЕС прекратиха снощи преговорите по реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП), които ще бъдат подновени на 17 юни, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Страните, които се опитват да защитят фермерите си, се противопоставиха толкова рязко на предложението за прекъсване на връзката между субсидиите и нивото на производството и за намаляване на минималните гарантирани цени, че председателството на ЕС се принуди да отложи продължението на преговорите за следващата седмица.

Това е добра възможност за делегациите да размислят, коментира говорител на еврокомисаря Фишлер, който добави, че гръцкото председателство на ЕС ще представи във вторник ново компромисно предложение.

Франция, която получава най-много пари от бюджета на ЕС за ОСП (неговият размер е 43 млрд. долара), е начело на противниците на радикалната реформа на ОСП, заедно с някои по-малки страни като Ирландия. Германия, която в началото подкрепяше плана на Фишлер за реформа в качеството си страната, внасяща най-много пари в бюджета на евросъюза, след това отстъпи от позицията си и настоя за не толкова драстични действия.

Това стана след сключването на сделка тази седмица между германския канцлер Герхард Шрьодер и френския президент Жак Ширак, припомня АП.

Германският министър на защитата на потребителите, прехраната и селското стопанство Ренате Кюнаст заяви в интервю за Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, че промяната в позицията на Берлин целяла единствено да помогне за напредъка на преговорите и да допринесе за извършване на някаква промяна.

Германски и френски официални представители отрекоха информация във Файненшъл таймс, че Шрьодер се съгласил да подкрепи Ширак в замяна на френската подкрепа по една друга инициатива на ЕС за създаване на общи правила за изкупуванията на предприятия от евросъюза, на която Берлин се противопоставя.

По БТА

Още от Европа

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?