ЕС: Ставащото в Румъния може да се отрази и на присъединяването към Шенген

Вивиан Рединг

Европейският съюз предупреди Румъния, че може да разпростре политическото си настойничество и върху противоречивата процедура по отстраняване от длъжност на президента. Румънският премиер Виктор Понта обаче настоява, че решението за отстраняване на Траян Бъсеску е в съответствие с правилата на ЕС, предаде ДПА в сряда.

Предупреждението е отправено от европейския комисар по правосъдието Вивиан Рединг само няколко часа преди Понта да проведе серия срещи в Брюксел, за да обясни ситуацията.

"Лично аз виждам голяма опасност в последните събития в Румъния, която може да постави под въпрос постигнатият през последните години напредък", заяви Вивиан Рединг. Тя призова Букурещ да предостави "много твърди уверения и конкретни действия ...по отношение на установяването на върховенство на закона", ако не иска да застраши своята европейска интеграция. В противен случай европейският комисар не изключва "върху Европейската комисия да се увеличи натискът за продължаване на Механизма за сътрудничество и проверка ...за няколко години".

Румъния, която стана членка на ЕС през 2007 г. въпреки недостатъците в сферата на върховенството на закона, е подложена заедно с България на редовни проверки в рамките на Механизъм за сътрудничество и проверка - първи по рода си в съюза.

Механизмът, който следи напредъка в борбата с корупцията и престъпността, би трябвало да приключи тази година, припомня ДПА.

Вивиан Рединг предупреди обаче, че последните политически събития в Румъния може да попречат и на усилията за присъединяване към Шенгенското пространство.

Румънският премиер ще се срещне днес с политици от Европейския парламент, а утре - с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Преди тези срещи Понта каза, че Румъния може "да смени курса", ако официални представители на ЕС го убедят, че неговата страна е нарушила европейските стандарти.

"Ще слушам внимателно моите колеги от ЕС и ако има убедителни аргументи, че нормите на ЕС се нарушават, което никога не е било намерение (на правителството), ще сменим курса", е заявил Понта в изявление, разпространено от консултантска група в Брюксел. Той обаче бързо добави увереност, че "нашите действия са напълно съответстващи на конституцията и на стандартите в ЕС".

"Аз съм убеден европеец", каза Понта. "Това не е свързано с партийна политика ...В края на краищата, става дума за укрепване на нашата демокрация, а не за отслабването ѝ".

Европейският съюз реагира с тревога на процедурата по отстраняване на Бъсеску, която според мнозина представлява кулминация на борбата за власт между него и Понта.

Социалдемократическата партия на Понта обвинява Бъсеску, че използва позицията си, за да налага свои политически съюзници, независимо от парламентарното мнозинство.

Вивиан Рединг изрази тревога по повод ограничаването на правомощията на Конституционния съд и "натиска върху правосъдието" в контекста на процедурата по импийчмънт. "Аз ще обясня, че Темида е сляпа и не гледа политическите цветове", каза Рединг. "Добре функционираща независима съдебна система е предварително условие за взаимно доверие, което е необходимо за функционирането на правосъдието в ЕС", посочи Рединг.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа