ЕС стиска палци за еврофила Макрон

Еманюел Макрон, сн: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери, осъзнаващи, че бъдещето на ЕС се решава отчасти в неделя на втория тур на президентските избори във Франция, застанаха на страната на Еманюел Макрон срещу "разрушаването" на Европа, проповядвано от Марин льо Пен.

"Ако Льо Пен спечели, Европа ще бъде дълбоко разделена. Ако Макрон спечели, има шанс Франция да се помири и Европа да потегли отново напред", подчертава Хенрик Ендерлайн, преподавател по политическа икономия в Училището за управление Херти в Берлин, два дни преди финалния дуел между центриста еврофил от "Напред!" и кандидатката на крайната десница от "Национален фронт".

"Да, стискаме палци" за Макрон, признава европейски източник, обяснявайки, че дебатите между двамата финалисти в сряда вечерта са били "много следени" в европейските институции, "дори от колеги, които не са французи".

"Гледан от Брюксел, Макрон очевидно се възприема положително. Човек има чувството, че може да се работи с него, защото неговият проект не е проект на разрушението, като този на Марин льо Пен. Това не са едни нормални избори, предвид факта, че крайната десница е на втория тур", допълва източникът, пожелал да остане анонимен.

Бързината, с която европейските лидери поздравиха Макрон вечерта след първия тур на изборите, показва безпокойството, което цари в ЕС от подема на популистките и еврофобските движения след референдума за Брекзит и избирането в САЩ на Доналд Тръмп.

Бившият френски финансов министър Мишел Барние, който от името на ЕС ще води преговарите за Брекзита с Лондон, каза без заобикалки във видео, разпространено вчера в Туитър, че ще гласува за Макрон, "за да остане Франция европейска".

Неговият шеф, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, излезе от обичайната си резервираност , за да пожелае на Макрон още вечерта на 23 април "кураж за следващия етап". "Става дума просто да се избира между защитата на онова, което Европа въплъщава, и опцията, която цели разрушаването на Европа", каза неговият говорител, за да обясни намесата му във френските избори.

Госпожа Льо Пен има намерение да възстанови границите и да върне националната валута, и следователно да договори с Брюксел излизането от еврозоната и от Шенгенското пространство. В края на тези преговори тя иска да организира референдум за членството на Франция в ЕС.

За разлика от нея Макрон, на когото социологическите анкети вещаят победа в неделя с 60 процента, иска еврозоната да си има свой бюджет, парламент и министър на финансите, да постави началото на "политика за европейски инвестиции" и да укрепи отбраната на Европа.

"Трябва ни една по-ефикасна Европа, която защитава, която дава резултати, която е по-конкретна, която създава по-малко грижи за всекидневието на хората, която е по-малко бюрократична", каза Макрон в интервю, дадено за в. "Паризиен".

Още след първия тур Макрон получи насърчения от страна на лидери антиподи като консервативната германска канцлерка Ангела Меркел, гръцкия премиер от радикалната левица Алексис Ципрас или белгийския премиер либерал Шарл Мишел.

Той обещава да задвижи отново френско-германския двигател, което поражда ентусиазъм в Германия, където през септември ще има парламентарни избори.

"Да постигнеш избирането си през 2017 г., казвайки: "искам да "направя Европа по-силна", това е изцяло срещу духа на времето и впечатли не малко хора в Берлин", където Макрон очарова всички влиятелни представители на управляваща коалиция, от силно консервативния министър на финансите Волфганг Шойбле до социалдемократите Зигмар Габриел и Франк-Валтер Щайнмайер, подчертава Ендерлайн.

"Но вероятно нещата ще бъдат малко по-сложни", предупреждава Винченцо Скарпета, анализатор от мозъчния тръст "Отворена Европа". "Реформирането на ЕС изглежда много хубаво на хартия, но идеите на Макрон са дръзки - той иска бюджет за еврозоната и министър за еврозоната. Дали всичко това е реалистично, предвид факта, че ще бъде необходима промяната на европейските договори?", допълва Скарпета.

Полето за действие на Макрон може да бъде ограничено, ако след парламентарните избори през юни, той трябва да назначи правителство от друг политически лагер, с което да съжителства, подчертава Ян-Свен Рителмейер, изследовател от Центъра за европейска политика.

Европейците "са толкова силно облекчени, че екстремисткият риск е избегнат, че все още не са си дали сметка за проблемите, които могат да произлязат от липсата на парламентарно мнозинство за Макрон", отбелязва казва Рителмейер.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?