ЕС тактично се намеси в делата на ФИФА и УЕФА

ЕС тактично се намеси в делата на ФИФА и УЕФА

Европейският парламент (ЕП) прие в четвъртък два доклада за бъдещето на футбола на Стария континент. С тях евродепутатите поискаха по-ясни законови правила за футбола, препоръчаха по-голяма прозрачност и по-добро управление на най-комерсиалния спорт, както и солидарност в продажбата на телевизионни права и защита на младите таланти от търговията с хора.

ЕП подкрепи още инициативата на Австрия за по-голяма сигурност по време на мачове, но с гаранции за защита на личните данни на футболните фенове.

С действията си европейската институция навлезе в една от най-чувствителните теми на двете големи световни централи, които управляват футбола в света – ФИФА и УЕФА. До този момент те плътно се придържат към становището си, че държавните власти и политическите органи нямат право да намесват в делата на футбола, както и националните федерации, които са техни членки.

В момента всички спорове между футболните клубове и федерациите се разрешават от специални арбитражни съдилища, които са извън юрисдикцията на съответните национални съдебни системи. Делата за корупция във футбола също се разследват от съдилищата, основани от ФИФА и УЕФА.

Само преди година италианските клубове бяха заплашени с изваждане от европейските турнири заради намерението на Ювентус да оспорва решението на арбитража за изваждането си от Серия “А”. Подобен казус тегне в момента над Македония заради действията на държавата спрямо местния футболен съюз.   

В приетия от ЕП доклад за бъдещето на професионалния футбол е Европа обаче тактично се отбелязва, че ЕС подкрепя футболните ръководни органи и най-вече УЕФА в усилията им да подобрят саморегулирането в полза на целия футболен сектор.

Депутатите препоръчват провеждането на мощна кампания от страна на националните и европейски политически и спортни власти за въвеждане на по-голяма прозрачност и добро управление на европейския професионален футбол.

План за действие

Намерението на ЕС да се намеси по-сериозно в темата футбол прозира от призива на Европарламента към Европейската комисия за съставяне на план за действие за спорта в ЕС като той бъде фокусиран върху футбола.

Евродепутатите призоваха УЕФА да продължи да развива тази системата си за клубно лицензиране, за да гарантира финансовата прозрачност и адекватно управление.

Отправен бе призив към УЕФА за справедливо разпределяне на телевизионните права от мачовете като се загатва възможността от общия дял пари да получат и аматьорските клубове.

Една от основните институции в ЕС реши да се разпростре и върху изключително деликатната теза за правата на играчите. Според ЕП има необходимост от мерки инициативата на УЕФА за насърчаването на местни играчи да не се превърне в трафик на деца. Проблемът съществува при трансфер на футболист под 16 години от страни извън ЕС. Евродепутатите настояха в тези случаи стриктно да се спазва законът за емиграцията.

Твърди действия

В доклад на ЕП се отправя искане за по-строги санкции срещу всякакъв вид расистки и ксенофобски действия във футбола. “УЕФА и националните асоциации и лиги трябва да прилагат дисциплинарния правилник последователно, твърдо и съгласувано, без да се пренебрегва финансовото състояние на клубовете”, се казва още в документа. 

В същото време ЕП подкрепи намирането на баланс между сигурността и добрата защита на данните на футболните фенове.

В някои от западноевропейските държави снимките и имената на по-изявените футболни хулигани се разлепят на входовете на стадионите. Мярката бе взета първо в Англия като опит да се спрат футболните хулигани, които имат съдебна забрана за достъп до спортните съоръжения, да се озоват на трибуните.

Споделяне

Още от Европа