ЕС тактично се намеси в делата на ФИФА и УЕФА

ЕС тактично се намеси в делата на ФИФА и УЕФА

Европейският парламент (ЕП) прие в четвъртък два доклада за бъдещето на футбола на Стария континент. С тях евродепутатите поискаха по-ясни законови правила за футбола, препоръчаха по-голяма прозрачност и по-добро управление на най-комерсиалния спорт, както и солидарност в продажбата на телевизионни права и защита на младите таланти от търговията с хора.

ЕП подкрепи още инициативата на Австрия за по-голяма сигурност по време на мачове, но с гаранции за защита на личните данни на футболните фенове.

С действията си европейската институция навлезе в една от най-чувствителните теми на двете големи световни централи, които управляват футбола в света – ФИФА и УЕФА. До този момент те плътно се придържат към становището си, че държавните власти и политическите органи нямат право да намесват в делата на футбола, както и националните федерации, които са техни членки.

В момента всички спорове между футболните клубове и федерациите се разрешават от специални арбитражни съдилища, които са извън юрисдикцията на съответните национални съдебни системи. Делата за корупция във футбола също се разследват от съдилищата, основани от ФИФА и УЕФА.

Само преди година италианските клубове бяха заплашени с изваждане от европейските турнири заради намерението на Ювентус да оспорва решението на арбитража за изваждането си от Серия “А”. Подобен казус тегне в момента над Македония заради действията на държавата спрямо местния футболен съюз.   

В приетия от ЕП доклад за бъдещето на професионалния футбол е Европа обаче тактично се отбелязва, че ЕС подкрепя футболните ръководни органи и най-вече УЕФА в усилията им да подобрят саморегулирането в полза на целия футболен сектор.

Депутатите препоръчват провеждането на мощна кампания от страна на националните и европейски политически и спортни власти за въвеждане на по-голяма прозрачност и добро управление на европейския професионален футбол.

План за действие

Намерението на ЕС да се намеси по-сериозно в темата футбол прозира от призива на Европарламента към Европейската комисия за съставяне на план за действие за спорта в ЕС като той бъде фокусиран върху футбола.

Евродепутатите призоваха УЕФА да продължи да развива тази системата си за клубно лицензиране, за да гарантира финансовата прозрачност и адекватно управление.

Отправен бе призив към УЕФА за справедливо разпределяне на телевизионните права от мачовете като се загатва възможността от общия дял пари да получат и аматьорските клубове.

Една от основните институции в ЕС реши да се разпростре и върху изключително деликатната теза за правата на играчите. Според ЕП има необходимост от мерки инициативата на УЕФА за насърчаването на местни играчи да не се превърне в трафик на деца. Проблемът съществува при трансфер на футболист под 16 години от страни извън ЕС. Евродепутатите настояха в тези случаи стриктно да се спазва законът за емиграцията.

Твърди действия

В доклад на ЕП се отправя искане за по-строги санкции срещу всякакъв вид расистки и ксенофобски действия във футбола. “УЕФА и националните асоциации и лиги трябва да прилагат дисциплинарния правилник последователно, твърдо и съгласувано, без да се пренебрегва финансовото състояние на клубовете”, се казва още в документа. 

В същото време ЕП подкрепи намирането на баланс между сигурността и добрата защита на данните на футболните фенове.

В някои от западноевропейските държави снимките и имената на по-изявените футболни хулигани се разлепят на входовете на стадионите. Мярката бе взета първо в Англия като опит да се спрат футболните хулигани, които имат съдебна забрана за достъп до спортните съоръжения, да се озоват на трибуните.

Споделяне

Още от Европа

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?